N.Dumitrescu
Considerând că spațiul virtual reprezintă modalitatea prin care pot fi continuate acțiunile care dau sens mersului înainte al vieții și societății, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova nu pune stop ediției din acest an a Nopții Cercetătorilor Europeni. Astfel, instituția a anunțat că împreună cu Clubul de robotică RO2D2 al Colegiului Național Mihai Viteazul și Alianța Franceză din Ploiești organizează mâine, 27 noiembrie, între orele 17.00-21.00, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020, ca o sărbătoare a științei și a cunoașterii pentru toate vârstele. ” Cercetători, profesori, muzeografi, dar și elevi, ne împărtășesc din fascinanta lumea a științei prin demonstrații, ateliere, experimente, tutoriale web, curiozități etc. Ediția de acest an va fi exclusiv on line, sub forma unui eveniment pe Facebook, în care se vor prezenta videoclipurile dedicate fiecărui atelier sau experiment desfășurat. Vă așteptăm cu comentarii live sau întrebări pe pagina evenimentului. Comentariile, aprecierile, distribuirile sau întrebările vor fi răsplătite prin premii trase la sorți în timpul manifestării. Linkul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020 este: https://fb.me/e/DeulVS2a”, au anunțat reprezentanții Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
În cadrul acestui eveniment, prin intermediul spațiului virtual, muzeografi ai muzeului menționat vor organiza mai multe evenimente sub forma unor ateliere, respectiv: Secția Muzeul Omului, muzeograf Corina Mihai – atelierul ”Pornind de la un hobby la o colecție științifică de malacologie”; muzeograf Ecaterina Șerban – ”Cercetarea știinţifică a colecției de insecte din cadrul muzeului”; muzeograf Raluca Marinescu: „Lumi necunoscute de lângă noi”; muzeograf Rodica Vasile Radu – ”Din colecția de paleontologie, Orthoceras”, muzeograf Ursu Daniela – ”Domeniul Botanică- Plante Superioare. Prezentarea plantelor carnivore – Nepenthes”; muzeograf Veronica Rădulescu – ”Colecția de Preparate Umede, prezentare preparat anatomo-patologic Hipertrofie de cord”. De asemenea, și cercetătorul dr. Magdalena Banu va prezenta, în cadrul unui alt atelier, detalii despre activitatea Laboratorului de investigații chimice, biologice și mineralogice pentru monumente din cadrul muzeului. Din cadrul Muzeului Petrolului, muzeografii Drăghiceanu Gabriela și Mihai Adriana vor vorbi despre Lazăr Edeleanu și contribuția sa în cadrul Rafinăriei Vega. Nu în ultimul rând, cercetător științific dr. Dragoș Grigorescu va prezenta în cadrul atelierului său o serie de de curiozități antropologice, iar cercetătorul științific dr. Marin Constantin va vorbi despre antropologie și științele naturii.
De menționat faptul că ”Noaptea Cercetătorilor Europeni” se înscrie în seria evenimentelor Marie Skłodowska-Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment inclus în Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005, acesta oferind oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Manifestarea se adresează minţilor curioase și tinerilor care doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.