Violeta Stoica
Explicația celor aproximativ 10.000 de cazuri zilnice raportate în medie, în ultima perioadă, în România ar putea fi inclusiv aceea că pe piața liberă, dar și în unele lanțuri de farmacii, s-au vândut și probabil încă se mai află la comercializare măști de protecție pentru praf, pentru pulberi, pentru orice altceva, dar nu pentru noul coronavirus!
Ce au păzit până acum autoritățile? De ce nu s-au făcut controale până în luna noiembrie, la nouă luni de la apariția primului caz de Covid în România?
Un raport obținut de Agerpres de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor arată că s-au derulat controale din 23 octombrie și până în această săptămână pentru verificarea modului în care se respectă legea în privința comercializării măștilor de protecție.
De ce nu au fost atenționați până acum consumatorii, în mod oficial? Este o întrebare la care autoritățile responsabile trebuie să răspundă.
Conform Agerpres, unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme, se arată în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), obţinut de AGERPRES.
ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat, în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.
Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.
Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.
De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.
Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.
Alerte noi, în sistemul RAPEX
Prima alertă emisă de România este pentru tipul de mască FACE MASK (foto1) – Disposable Protective Mask, despre care nu se știe dacă este sau nu contrafăcută, dar se cunoaște că țara de origine este China. În acest caz, potrivit alertei emise de RAPEX, sistemul european de alertă pentru produse neconforme, produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. De asemenea, produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149. S-a dispus retragerea produsului de pe piață. Acest tip de mască este descris drept mască facială cu trei straturi de protecție și este comercializată într-o cutie din carton alb și albastru care conține 50 bucăți.
Denumire: KN 95 Protective Mask (foto2), poartă de asemenea, marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant, indicațiile fiind similare celei anterior prezentate. Această mască este comercializată într-o cutie albă din carton care conține 10 bucăți.Fiecare mască este împachetată individual într-o pungă transparentă din plastic, iar țara de origine este tot China.
A treia alertă transmisă ieri prin RAPEX este pentru o mască de filtrare a particulelor, marca Meli Care (foto3), despre care nu se cunoaște dacă este sau nu contrafăcută, dar care poartă de asemenea marcajul CE, deși nu este certificată ca echipament de protecție de către un organism relevant. Ca și în celelalte cazuri, s-a dispus retragerea produsului de pe piață. Aceasta este descrisă ca mască protectoare de filtrare respiratorie la jumătatea feței, fiind comercializată într-un ambalaj care conține 10 de unități ambalate într-o pungă de plastic închisă prin sigilare la cald. Informațiile despre produs sunt tipărite pe punga de plastic, pe o etichetă de hârtie în interiorul pungii și pe o etichetă autoadezivă aplicată pe pungă. Țara de origine este tot China.
Al patrulea caz făcut public ieri de RAPEX este al unei măști de filtrare a particulelor, marca FEALTER ™ (foto4), despre care se spune că este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, poate să nu fie protejat în mod adecvat dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. S-a dispus retragerea produsului de pe piață. Fabricat în China, produsul este prezentat ca mască protectoare de filtrare respiratorie la jumătatea feței, fiind vândut și online, comercializat într-o cutie din carton alb și verde care conține 20 bucăți. Fiecare mască este împachetată individual într-o pungă transparentă din plastic.
Al cincilea tip de mască pentru care s-a cerut retragerea de pe piață (foto5) poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant. Produsă în China, masca de protecție pentru filtrarea respiratorie la jumătatea feței, cu 3 pliuri, fiind comercializat într-o cutie din carton alb și verde care conține 50 bucăți, pe ambalaj fiind preciat că este „nemedical”.
A cincea alertă vizează o mască de filtrare a particulelor (foto6), marca BSPGUARD, comercializată într-o pungă albă și albastră din plastic, cu fermoar care conține 10 de bucăți, produsă de asemenea în China.