Violeta Stoica

Lucrările de restaurare și de reabilitare ale monumentului Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman se apropie cu pași repezi de final, în aceste zile fiind în derulare etapa de dezafectare a organizării de șantier. “Aceasta înseamnă că, cu aproape un an mai devreme decât am promis, ne-am îndeplinit misiunea”, au anunțat reprezentanții firmei care s-a ocupat de proiectul inițiat de Ministerul Apărării Naționale.
De altfel, ar mai fi de amenajat doar muzeul din incinta soclului Crucii Caraiman, însă abia anul viitor, după ce va fi făcută recepția lucrărilor, turiștii vor putea să și viziteze monumentul refăcut din temelii.
Echipa care a lucrat, în acești ani, la restaurarea monumentului a anunțat că proiectul se apropie de final, inclusiv spațiul muzeal aflându-se în curs de amenajare. „Pentru că, la această altitudine, condițiile meteo sunt un factor determinant și având în vedere ca ne aflăm la sfârșitul lunii noiembrie, recepția lucrărilor va fi posibilă abia în primăvara anului viitor. Ulterior, monumentul va fi accesibil publicului larg”, a fost anunțul echipei de proiect.
Practic, anul viitor vor fi încheiate complet lucrările de restaurare și reabilitare ale monumentului construit între anii 1926 și 1928, pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri.
Inaugurată la 14 septembrie 1928, Crucea Eroilor de pe Caraiman are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri.
Anul acesta, pe 14 septembrie, la 92 de ani de la inaugurarea monumentului, Crucea Eroilor a fost iluminată, strălucind temporar deasupra Văii Prahovei.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorAnecdote