Nicoleta Dumitrescu

 

După ce reprezentanţii fiecărei părţi au venit cu propriile pretenții la formarea coaliției la guvernare, unii dintre ei chiar și cu două propuneri la funcția de premier, în mod special cei de la PNL și Alianța USR PLUS dau semne că ar putea să pice la pace și să se înțeleagă pe împărțirea funcțiilor. Pe împărțirea funcțiilor de conducere de la Palatul Victoria și Casa Poporului firește, târguială devenită, din start, așa cum s-a și văzut, prima condiție a negocierilor de asumare a guvernării după ce românii au stabilit, prin vot, ce partide merită să aibă reprezentare în Parlament.

Iar primele semne de împăcare au venit ieri, până în ora prânzului, după câteva zile de contre și ieșiri în spațiul public ori pe paginile de socializare, când liderii partidelor considerau că sunt îndreptățiți la pretenția de a avea acces la anumite posturi cheie care au legătură, firește, cu puterea.
Dacă rămâne bătut în cuie ceea ce s-a convenit, înțelegere care ar presupune Florin Cîțu – premier, Ludovic Orban – președinte la Camera Deputaților, Dan Barna și Kelemen Hunor – vicepremieri, inclusiv până la următoarea rundă a întâlnirilor la Cotroceni cu șeful statului, rămâne de văzut. Cert este că, ieri, unul dintre pionii negocierilor din tabăra liberală anunța că ”Va fi fum alb!” și că ”Sută la sută guverăm!”. Cum va fi însă această guvernare, iar rămâne de văzut.
Oricum, s-a văzut încă o dată faptul că politicienii, în mod special liderii de partide, se gândesc în primul rând la ei, considerând că voturile de la alegători trebuie să le aducă, obligatoriu, în primul rând lor posturi de conducere. De aici și târguiala, mai rău ca la piață, în ceea ce privește întâietatea în a primi ceea ce este mai bun, pe deasupra punând și condiții!
Ce demonstrează asta? Demonstrează faptul că orice rundă de alegeri și rezultatele ei reprezintă o nouă posbilitate de a se trage linie între cei care pot și cei care nu pot. Situație care se repetă o dată la patru ani, în care partidele care ajung la guvernare au posibilitatea să-și promoveze ”specialiștii” lor în funcțiile cheie. Este vorba despre specialiștii în cifre, în prognoze, în a ghici viitorul în toate, în acest caz fiind vorba despre cei din eșalonul I. Cei mai mulți însă fac parte din eșalonul doi și trei, cei care, grație sprijinului politic, sunt și ei buni la toate, mai ales să ducă dintr-un birou în altul câte un document care are nevoie de ștampilă și semnătură, să deschidă ușa mașinii ori să țină umbrela sau mapa acelora care răspund la apelativul ”șeful”.
Mai e cazul să spunem că în anul 2020, un an cu totul special din cauza pandemiei, românii nu mai voiau să vadă bătaia pe funcții, ci să-i vadă pe politicieni că le este aminte în primul rând să găsească soluții la multitudinea de probleme cu care se confruntă țara și poporul, așa cum de altfel se tot promite în campaniile electorale? !
Oricum, așteptările românilor se dovedesc încă o dată înșelate, atât timp cât având în vedere faptul că nici atunci când țara arde – din cauza coronavirsului – liderilor tot le arde să se uite în oglindă și să-și spună cât de frumoși și deștepți sunt ei, atât de buni încât merită, din prima zi, să fie promovați. Pe de altă parte, dacă le-a luat ceva timp până să se târguiască cine și ce funcții să ocupe, cât timp le va lua celor care vor să fie în noul Executiv să se înțeleagă în privința programului de guvernare gândit pe următorii patru ani? Cu siguranță, tot cei care pot vor putea avea și un posibil răspuns…