Sfântul Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, din părinţi creştini. Fiind singurul copil dăruit lor de Domnul, aceştia l-au închinat cu totul Lui, încă din perioada copilăriei. El a îmbrăţişat viaţa monahală la vârsta de doisprezece ani cu binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.
Sfântul Daniil a plecat din mănăstire şi s-a sălăşluit într-un templu păgân părăsit de la ţărmul Mării Negre. După o vreme, a urcat pe un stâlp pe care a rămas până la moartea sa, îndurând arşiţa, frigul, dar şi atacurile demonilor. În jurul acelui stâlp s-a strâns un număr mare de ucenici, pe care Sfântul i-a povăţuit prin pilda vieţii lui şi prin cuvânt.
Chiar împăratul Leon cel Mare a venit la stâlpul Sfântului Daniil fiind însoţit de oaspeşi din străinătate, principi şi aristocraţi, cărora arătându-le stâlpul, a mărturisit: „Iată cea mai scumpă comoara a împărăţiei mele!”
Sfântul Daniil şi-a prorocit ziua morţii. La ieşirea sufletului lui ucenicii au văzut pe sfinşii îngeri, proroci, apostoli şi mucenici deasupra stâlpului pe care vieţuise cuviosul.