V. Stoica

În plină iarnă și înaintea Sărbătorii Crăciunului, mai mulți prahoveni au rămas fără acoperiș deasupra capului, din cauza incendiilor care le-au mistuit locuințele. Două case din orașul Băicoi au fost afectate de un incendiu provocat de la o afumătoare improvizată, care a luat foc, marți după-amiază. Patru echipaje de stingere au fost mobilizate de urgență, miercuri, în jurul orei 15:51, după ce a izbucnit un incendiu care a cuprins rapid două locuințe și o anexă gospodărească. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta violent, cuprinzând o suprafață de aproximativ 320 mp, cu pericol de propagare. Pompierii militari au reușit să localizeze flăcările în timp util, reușind să salveze o locuință aflată în apropiere.
Un alt incendiu violent a cuprins cu repeziciune o locuință, anexele și o magazie, după ce proprietara a încercat să aprindă soba folosind combustibil. Nefericitul eveniment a avut loc aseară, în satul Băltița, din comuna Mănești, în jurul orei 17:30.
La sosirea celor patru autospeciale de stingere, arderea era generalizată, flăcările manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 250 mp.

Pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai repete, pompierii le recomandă cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau a mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și să nu lase copiii nesupravegheați în locuințe.
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reaminteşte prahovenilor obligativitatea respectării unor măsuri de apărare împotriva incendiilor. Astfel, se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie. De asemenea, este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Sursa foto: ISU Prahova, incendiu Băicoi