Violeta Stoica

 

Cele mai cunoscute domenii schiabile din județul Prahova – de la Sinaia și de la Azuga – sunt pregătite pentru a primi, în weekend-ul acesta, turiștii iubitori de sporturi de iarnă. Nu numai pârtiile sunt pregătite, ci și instalațiile de transport pe cablu care fac legătura cu golurile alpine, unde zăpada naturală și cea artificială au făcut corp comun – cu ajutorul utilajelor speciale – astfel încât stratul de nea să fie perfect pentru schiori.
Dacă la Sinaia s-a schiat foarte bine în special în golul alpin, de la 2000 de metri altitudine, la Azuga, responsabilii cu amenajarea pârtiilor au reușit să pregătească Sorica și Cazacu pentru a primi turiștii așa cum se cuvine în plin sezon de iarnă.
Toți cei care vor să ajungă însă în vârf de munte trebuie să fie echipați corespunzător, inclusiv cu îmbrăcăminte special creată pentru perioadele extrem de reci, întrucât meteorologii anunță scăderi semnificative de temperaturi în zilele următoare.

 

Schiorii români și nu numai aceștia au, din acest weekend, posibilitatea să meargă și pe pârtiile integral utilizabile din Azuga. Responsabilii cu domeniul schiabil din cel mai nordic oraș prahovean au pregătit pârtiile Sorica și Cazacu astfel încât acestea să fie o variantă de nerefuzat pentru pârtiile din golul alpin sinăian.
Ligia Constantinescu, de la Centrul de Informare Turistică din Azuga, ne-a declarat că, până acum, în acest sezon, pe pârtiile din Azuga s-a putut schia doar parțial pe Sorica și pe Cazacu, pe porțiunile deservite de instalațiile de teleschi și cele tip bandă pentru începători. Din weekend, însă, se va putea schia pe toată distanța pârtiilor, pentru că și în golul alpin s-a rezolvat problema stratului de zăpadă. Până sus se poate ajunge cu Telegondola Azuga, care deservește ambele pârtii.

De altfel, și primarul orașului Azuga, George Barbu, a anunțat că se va putea schia pe Sorica în întregime: “Vin azi cu vești și mai bune, pentru turiști, pentru azugeni, pentru furnizorii de servicii turistice de la noi, din Azuga. Cu susținerea și în coordonare cu Primăria, echipa Servicii Urbane Stațiunea Azuga, societatea comercială a orașului nostru, lucrează susținut, noapte de noapte, pentru o pârtie cât mai bună. Vremea ne ajută din plin! Astfel, întreaga pârtie Sorica, de 2200m lungime și 561m diferență de nivel, va fi disponibilă și pregătită pentru schiat, începând din acest weekend!”.
Pârtia Sorica din Azuga este recunoscută în întreaga țară pentru dificultatea dată de diferența de nivel, care o face destul de greu de abordat în întregime de către schiorii începători.

Pe de altă parte, la Sinaia, unde turiștii s-au înghesuit cât au putut de mult weekend-urile trecute, stratul nou de zăpadă care s-a depus la altitudini mari a creat condițiile și pentru deschiderea pârtiei Drumul de Vară (foto, sursa Gondola Sinaia). Astfel că schiorii vor avea și mai multe posibilități să se desfășoare în acest final de săptămână, pentru că ieri, cel puțin, erau deschise și amenajate toate pârtiile din golul alpin – Lăptici 1, Lăptici 2, Soarelui 1,2 și 3 (teleschi), Variantă, Valea Dorului 1 și Drumul de Vară (foto).
Schiorii trebuie să știe însă că există în continuare risc de producere a avalanșelor, în afara pârtiilor amenajate, de aceea se recomandă prudență maximă în abordarea unor asemenea zone, pentru evitarea accidentărilor grave sau a desprinderii unor plăci masive de zăpadă.