Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Localitatea Păuleşti este cunoscută ca una foarte bogată, cu oameni gospodari, care a devenit- şi datorită aşezării sale foarte aproape de Ploieşti- un puternic centru economic .În acelaşi timp, Clubul Sportiv din Păuleşti este o grupare cunoscută în fotbalul judeţean, care organizează de multe sezoane şi o pregătire centralizată pe timp de vară şi iarna, la munte. Dar echipa din Păuleşti îşi trage „rădăcinile” din gruparea ce a purtat numele de Rapid G.A.C Găgeni (înfiinţată 1959) şi a devenit, din vara lui 1964, Rapid Păuleşti. Baza sportivă, terenul propriu folosit de noua formaţie afiliată erau aceleaşi pe care evoluează în prezent, dar existenţa acestei arene din Păuleşti datează încă din anii 1940, fiind folosită foarte des pentru diferite jocuri de pregătire ale unor formaţii din zonă (Petrolul, Plopeni, Boldeşti). Primul conducător al echipei de fotbal din localitate a fost învăţătorul Toma Toma, iar printre componenţii primului lot de jucători ai comunei Păuleşti s-au aflat: Ilie Constantin, Constantin Teodorescu, Panait Enache, Dumitru Constantinescu, Ion Nicolae, Ion Dinescu, Dumitru Mihai, Gheorghe Tomescu, Vasile Enache şi Dumitru Iancu. A evoluat în continuare în Campionatul Orăşenesc Ploieşti, Categoria a II-a şi, după o lungă pauză (1966/73), fotbalul a reapărut în localitate, echipa s-a reînfiinţat sub numele de Petrolul Păuleşti şi a avut în continuare un parcurs „în forţă”. A câştigat Campionatul Municipal Ploieşti, Categoria a II-a (1974) şi Categoria I (1976), participând la barajul pentru promovare în Campionatul Judeţean, Categoria a II-a. Această performanţă a fost realizată de următorul lot de jucători: Nicolae Stroilescu, Ion Ioniţă, Alexandru Manea, Gheorghe Tomescu, Vasile Petre, Gheorghe Ioniţă, Constantin Crăciun, Gheorghe Costache, Constantin Dinescu, Gheorghe Cioboată, Constantin Ilie, Constantin Ştefan (cunoscutul jucător divizionar A care şi-a făcut debutul în fotbal la echipa din Păuleşti), Gheorghe Ghiţă, Constantin Vasile, Ion Crăciun. Preşedinte- Toma Toma, vicepreşedinte – Marin Voicu, iar antrenor Dumitru Iancu (care din 1978 a devenit preşedintele acestei grupări).

După terminarea barajului şi după reanalizarea unor contestaţii de către Comisia Judeţeană de Fotbal, a fost promovată în eşalonul doi valoric al fotbalului judeţean. În ediţia 1980/81, a fost exclusă din competiţie în turul de campionat şi a urmat, din nou, o lungă perioadă de pauză în viaţa echipei. Vara lui 1989 a însemnat o nouă reapariţie, sub numele de Victoria Păuleşti, culori: alb-albastru, având ca preşedinte pe Gheorghe Petrache. Sub conducerea prof. Valeriu Manolescu, în 1990 a promovat în Categoria a II-a judeţeană, devenită ulterior Liga a II-a. S-a realizat această performanţă cu următorul lot de jucători: Viorel Oprea, Cristian Iancu, Vasile Mânzicu, Marcel Lazăr, Alexandru Lazăr, Daniel Iancu, Gheorghe Crăciun I, Valeriu Ionescu (Cioacă), Gheorghe Crăciun II, Cristian Pană, Valentin Oprea, Cătălin Avram, Sandu Brebeanu, Gabriel Toma, Marcel Drăguşin, Gheorghe Drăguşin, Florin Avram, Viorel Manea, Tudor Mihai (Dorică), Daniel Stoica şi Petre Vasile. Din vara lui 1990 echipa a fost preluată de firma Elancoop, având ca antrenor pe Gheorghe Tomescu, iar în perioada 1992/94 echipa s-a autofinanţat şi a avut antrenor pe Alexandru Fronea. După venirea la conducere a lui Gheorghe Megelea (1994), antrenor Marcel Urlăţeanu, şi-a schimbat numele în Uranus şi a retrogradat în Liga a II-a judeţeană. În 1997 a revenit în Liga I, în dauna echipei câştigătoare a seriei Avântul Măgureni, căreia nu i-a fost omologat terenul. Înainte de începerea ediţiei 1997/98 şi-a schimbat numele în Fotbal Club Petrolul Păuleşti, devenind în acelaşi timp un centru de rodare a unor juniori din cadrul clubului Petrolul Ploieşti, fiind condus de Constantin Doru Tudorie. Din vara anului 2000 s-a renunţat la colaborarea cu celebrul club ploieştean şi formaţia a fost preluată de Dan Iancu (n. 28.03.1971), care a devenit (în acele timpuri….) cel mai tânăr preşedinte din fotbalul judeţean.

Marinică, Ţugui, Pripu, Lungu, Căpraru, Neacşu, Herea, Bărăgan, Butufei, Zamfir, A. Damian, Pantilimonescu, Andrei Ciobanu, Cocu, Al. Radu şi antrenorul Iulius Mărgărit – câştigătorii Cupei României, faza judeţeană, 2018

Din 2008 a purtat numele de Artsani Păuleşti şi sub acest nume a obţinut promovarea (2009) pe scena primului eşalon divizionar al judeţului. În vara lui 2009 şi-a schimbat numele în CS Păuleşti. Anul 2016 a adus şi cea mai bună performanţă din istoria echipei, cucerind „titlul” judeţean a susţinut jocuri de baraj pentru promovare în eşalonul superior, Liga a III-a. La 18 şi 25 iunie 2016 a întâlnit pe Euromania Dumbrăveni (Vrancea), pe care a învins-o în ambele manşe (3-1 şi 2-0). Antrenorul Iulius Mărgărit a utilizat, în cele două jocuri, jucătorii: B. Rădulescu (cpt) – Marian Ţugui, Cristian Neacşu, Ionuţ Neagu, Vladimir Butufei, Florin Pripu, Cristian Mihai, Iliescu, Gheorghe Bărăgan, Pantilimonescu, Cristian Arnăutu, Alexandru, Laurenţiu Dumitru, Marius Mihai, Alexandru Ion, Decebal Nae, Cocoş, Andrei Ciobanu. CS Păuleşti şi-a făcut datoria în sezonul 2015/16 şi a bifat toate cele trei obiective posibile într-un sezon: câştigarea campionatului, a Cupei României (faza judeţeană) şi promovarea în Liga a III-a. În prezent evoluează în Liga A – judeţeană Prahova.