F.T.

Aminteam, înaintea Sărbătorilor de Iarnă, faptul că Direcţia Silvică Prahova oferea spre vânzare brazi ambalaţi în baloţi de pământ sau în ghivece, avantajul cumpărării acestora fiind acela că pot fi replantaţi în curţi sau în grădini, aducând astfel o varietate de culoare în amenajarea spaţiilor verzi.
În acest context, după cum ne preciza inginerul Bogdan Săvulescu, de la Compartimentul Cultură şi Refacere din cadrul instituţiei, având în vedere valoarea peisagistică a speciilor de brad argintiu (Abies concolor) şi normand (Abies Nordmanniana) s-a luat hotărârea livrării acestora cu baloţi de pământ, astfel încât exemplarele achiziţionate să poată fi replantate.
În completarea celor scrise mai sus, într-o postare pe Facebook a Romsilva, sunt oferite, de către Bogdan Mihalache, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor, şi câteva sfaturi pentru punerea în practică a recomandărilor la care ne-am referit. Iată-le: „Replantarea pomului de Crăciun se face în câțiva pași, fiind o operațiune simplă. Trebuie să săpați o groapă suficient de adâncă și cu un diametru mai mare ca al balotului în care se află rădăcinile, apoi îl scoateți din ghiveci și îl poziționați în groapă. După ce rădăcinile au fost acoperite cu pământ, acesta se tasează bine, pentru a adera la sol și a nu intra în contact cu aerul. În funcție de condițiile meteo, este recomandat să-l udați după replantare, dacă solul nu este înghețat”.
Aşadar, dacă „Nimic nu se pierde, totul se transformă”, în cazul de faţă se poate spune că unii pomi de Crăciun nu se usucă, ci rămân, în continuare, verzi!