Nicoleta Dumitrescu

Un alt subiect sensibil, când vine vorba despre alocări financiare în teritoriu, provoacă un nou deranj în cadrul coaliției aflate la guvernare, care aproape a făcut listă cu subiectele considerate drept… cartofi fierbinți.

Acum două zile, USR PLUS a transmis un comunicat de presă – asta ca să le fie foarte clar și colegilor din Guvern –
că nu va susţine „un nou PNDL cu alocări din pix”, susținând că este nevoie de organizarea unei dezbateri largi pe tema programului de dezvoltare locală. Și explică și de ce: nu mai sunt de acord cu programe de tip PNDL, care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice, banii din PNDL 1 și 2 ajungând în buzunarele baronilor locali, drept pentru care ei nu mai vor să mai fie părtași la practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap, care nu au dus nicăieri.
Ce descoperire! Abia acum, când se dorește amplasarea de ”noi sonde” la Guvern de unde să se extragă alt filon de bani atât de necesar în teritoriu pentru finanțarea proiectelor locale, reprezentanții unora dintre partidele aflate la putere anunță descoperirea descoperirilor, ca și când, până acum, nu se știa foarte clar că doar criteriul politic este cel care cântăreşte cel mai mult când vine vorba despre alocări financiare pentru proiectele din teritoriu.
De fapt, PNDL, ca program național, a fost gândit tot strategic de către partidele ajunse la guvernare, ca fiind o modalitate de ajutor întors în mod special către administrațiile locale ai căror primari se aflau și încă se mai află pe anumite liste de partid. Pentru că așa a fost, și încă se mai practică această formulă și în momentul de față, ca o mână de voturi să fie ajutată cu o altă mână, de bani. Că s-a ajuns ca investiții mărețe, dar mai ales inutile, să fie demarate și în mediul rural, deși alimentare cu apă și canalizare nu existau, iar drumurile erau încă pavate cu… noroi, asta nu a mai contat! Important este că în catastifele partidelor era notat faptul că primarii din comunele județului X sau Y au fost sprijiniți cu fonduri de la Guvern, iar asta contează la moralul electoratului, mai ales înainte cu două luni înainte să meargă la urne!
Acum doi ani, la puțin timp după ce fusese uns în funcție, un fost ministru al Dezvoltării, Ion Ștefan, nici nu reușise să pronunțe, de prima dată, numele programului, bâlbâindu-se, cât era el de ministru, într-o ședință de Guvern, când a fost să rostească PNDL! A mai contat? Nu! PNDL-urile au mers mai departe, mai ales unii primari fiind foarte mulțumiți, fericiți că au mai bifat câte o promisiune.
Acum, cică n-ar mai fi cazul să se facă alocări din pix! Ca și când nu s-ar cunoaște la cine este acest pix, cine-l ține în mână și ce se poate face cu el.
Prin urmare, e de văzut în ce măsură cei de la USR PLUS vor reuși să ajungă la performanța ca alocările financiare de la Guvern să nu se mai facă din pix, ci pe cerințe reale, ale comunităților locale din mediul rural. Însă, nu-i exclus ca această ieșire la rampă, de a demonstra că unele partide nu sunt ca altele, să fie, până la urmă, un soi de foc de paie!