Noul imobil, estimat la circa un milion de euro, va fi utilizat ca sală de mese, spații administrative și de cazare

V. Stoica

Încălzirea în pardoseală, deși pare o inovație a secolului XX, a fost folosită de romani inclusiv pe teritoriul actual al județului Prahova, fiind recunoscute instalațiile construite pentru apă caldă și încălzire în castrul și băile romane de la Dumbrăvești!
Așadar, nu ar trebui să ne mire prea mult că, două milenii mai târziu, și lăcașurile de cult utilizează acest sistem de încălzire în pardoseală…
Unul dintre acestea va fi și așezământul monahal “Sfantul Ioan Evanghelistul și Sfânta Cuvioasa Eufrosina” din comuna Cornu, județul Prahova, în incinta căruia Compania Națională de Investiții va construi un imobil cu funcțiunea principală trapeză (sală de mese), dar care va avea și spații de cazare a personalului monahal și săli de rugăciune. Valoarea estimată este de 5.206.643,47 lei, respectiv circa un milion de euro, fără TVA.
Terenul pe care se va construi imobilul se află pe un deal din comuna Cornu, fiind deservit de un drum asfaltat, care face legătura cu strada Topșenilor, unde se află, de altfel, și mănăstirea din Cornu. Conform caietului de sarcini, regimul de înălțime va fi de demisol parțial, parter și mansarda. În documentația de atribuire, postată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, se mai arată că aceast imobil va fi în formă de L, și va fi amplasat pe o zonă de platou, unde au mai fost construite în ultimii ani Corpul de chilii și Casa Preoțească.
Funcțiunea principală a viitoarei clădiri va fi de sală de mese pentru circa 80 de persoane, destinată atât personalului monahal, cât și vizitatorilor, aceasta urmând să fie amenajată la parter, unde va fi și bucătăria. La mansardă se vor amenaja spațiile administrative ale mănăstirii, o cameră de rugăciune de mici dimensiuni; cinci chilii de mici dimensiuni, un apartament pentru episcopul locului, compus dintr-o cameră de zi şi un dormitor, precum şi o încăpere cu destinaţia de spălătorie – uscătorie. La demisolul clădirii de sub unul dintre corpuri vor fi spațiile tehnice, inclusiv camerele pentru cele două centrale termice.
Conform documentației de atribuire, instalația de încălzire ar urma să fie de două feluri: cu radiatoare (la demisol și mansarda clădirii) și încălzire în pardoseală – la parterul clădirii. Temperatura maximă la suprafața pardoselei ar urma să fie de 29°C zona de staționare, 35°C zona perimetrală și 33°C în băi.

Sursa foto:
arhiepiscopiabucureștilor.ro