• Moţiunea de cenzură a trecut cu un scor istoric !
  • PSD susţine varianta alegerilor anticipate
  • USR aşteaptă mutarea liberalilor
  • Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat politicienii că au aruncat România într-o criză a guvernării

Ieri, moțiunea de cenzură depusă de PSD cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”și susținută de USR și AUR a fost adoptată în plenul Parlamentului, Guvernul condus de Florin Cîțu fiind astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare, potrivit Hotnews. Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281(pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile) – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă. Pentru prima dată, opoziţia a fost unită şi a votat cu bilele la vedere. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Conform rezultatului oficial anunţat în sala de plen, dintr-un număr total de 466 de parlamentari au fost prezenţi 318, iar din cele 281 voturi exprimate , 281 au fost “pentru”, anunţul că Guvernul a picat fiind primit cu aplauze.
„Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului României nr. 31 din 2020. Potrivit articolului 110 al. 4 din Constituţie, Guvernul al cărui mandat a încetat nu mai îndeplineşte actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
Iată ce spune Constituţia despre ceea ce urmează: ”Potrivit Constituției, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.
Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern (nu există un termen prevăzut cât poate asigura interimatul Guvernul demis).Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
În România post-decembristă au fost depuse peste 40 de moțiuni de cenzură. Singura legislatură în care nu a fost depusă nicio moţiune de cenzură a fost cea din perioada 1990-1992.
Au fost adoptate 6, astfel că Guvernul Cîțu este al șaselea Executiv care este demis în România prin moțiune de cenzură, potrivit Hotnews.
Imediat după anunţarea rezultatului votului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va merge la consultările cu președintele Iohannis cu varianta alegerilor anticipate. El a susținut că, dacă se va reuşi formarea unei majorităţi în Parlament, se va putea veni cu un guvern de specialişti, cu acordul preşedintelui, care să guverneze până în martie, când se pot organiza anticipatele.
Marcel Ciolacu a mai susţinut că nu este adeptul ”isteriilor politice” şi că aşteaptă un semn de la preşedintele Klaus Iohannis şi speră că acesta şi-a dat seama că „acest guvern a fost unul catastrofal, iar această coaliţie de dreapta a pierzătorilor nu s-a ridicat la nivelul aşteptării românilor”. ”Momentan, PSD are o singură decizie. Decizia este că vom merge la alegeri anticipate. (…) Mingea este la preşedintele României, urmează să aşteptăm invitaţia şi vom decide în forurile de conducere dacă vom merge sau nu (…) Aşteptăm semnalul de la preşedintele României”, a spus Ciolacu, conform News.ro.Întrebat dacă alegerile anticipate nu ar aduce instabilitate, Ciolacu a răspuns: ”Alegerile anticipate înseamnă un act democratic, prin care au trecut toate statele europene”.Ciolacu a mai afirmat că nu a avut discuţii politice pentru o majoritate parlamentară cu niciun lider politic și a subliniat că PSD nu va susţine un Guvern minoritar PNL. La rândul său, USR a anunţat că este pregătită să reia discuțiile cu PNL după demiterea lui Florin Cîțu prin moțiune de cenzură, după cum a declarat Dacian Cioloș. “Așteptăm o reacție echilibrată de la PNL, vrem să înțelegem ce își doresc în continuare și vom vedea în funcție de negocierile de la Cotroceni în ce direcție o vom lua. Ne abținem de la mai multe comentarii și propuneri până când nu avem o propunere realistă de coaliție guvernamentală. Suntem pregătiți să reluăm discuțiile în condiții civilizate și rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîţu în ultimele luni”, a scris liderul USR pe Facebook.
În declaraţia susţinută la puţin timp după căderea Guvernului Cîţu, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat politicienii că au aruncat România într-o criză a guvernării.
De asemenea, acesta a anunţat, pentru săptămâna viitoare, consultări cu partidele şi formaţiunile guvernamentale.