V. Stoica
Spitalul Județean de Urgență Ploiești va încheia un acord-cadru pentru o perioadă de patru luni pentru achiziția antiviralului Favipiravir, cunoscut drept unul dintre medicamentele utilizate în tratamentul împotriva SARS Cov-2.
Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, spitalul din Ploiești va cumpăra Favipiravir în cantitate de cel puțin 40.000 de comprimate lunar sau 160.000 pentru întreaga perioadă contractuală, de patru luni.
Valoarea totală estimată a acordului cadru se ridică la 626.400 de lei, adică aproximativ 125.000 de euro.
La nivel național, la începutul lunii noiembrie, se aflau în stocul spitalelor din țară 519.839 de tablete reprezentând 10.396 de cutii de Favipiravir. Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat, pe de altă parte, că, începând cu data de 12 octombrie 2021, a fost aprobată actualizarea protocolului de tratament al pacienților cu Covid 19 prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase pentru pacienții aflați la debutul bolii.
La sfârșitul lunii octombrie 2021, Societatea Terapia SA a demarat procesul de donație către Ministerul Sănătății a unui număr de 48 500 de cutii de Favipiravir, care vor fi distribuite în spitale în luna noiembrie 2021. Conform Terapia SA, 5814 cutii au fost disponibile pentru distribuire până la 5 noiembrie 2021, restul de 42 686 cutii fiind disponibile până la 15 noiembrie 2021.
Reamintim că, medicamentele existente la ora actuală pe piață sunt importate de către societatea Terapia SA și comercializate în baza unei autorizații privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale care a fost acordată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România în baza unui aviz temporar de fabricație și comercializare eliberat în India printr-un proces de evaluare accelerată și condiționată.
În data de 29 octombrie 2021, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a eliberat o nouă autorizație de nevoi speciale în baza căreia vor mai fi puse pe piață alte 150.000 de cutii din acest medicament.
Ministerul Sănătății a anunțat că apreciază eforturile societății Terapia SA pentru producerea medicamentului Favipiravir în România și asigură producătorul român de întrega colaborare.
Pentru unitatea de producție de la Cluj-Napoca, societatea Terapia SA deține astăzi o autorizație de fabricație în baza căreia poate produce medicamente, fără a avea nevoie de o aprobare suplimentară din partea MS sau a altei instituții.
Pentru punerea pe piață a medicamentului Favipiravir care va fi produs de Terapia SA la Cluj-Napoca este nevoie de o cerere de autorizare depusă de către solicitant la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Autorizația de punere pe piață se eliberează în baza mai multor documente și va permite comercializarea produsului și utilizarea către pacienți.