Violeta Stoica
Unul dintre dosarele instrumentate de fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, Mircea Negulescu, mai cunoscut drept „Portocală” de la „unitatea de elită a DNA”, se apropie de final, iar magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au rămas în pronunțarea deciziei finale.
Judecătorii vor hotărî, fie astăzi, fie la începutul anului viitor, care va fi soarta primarului Ploieștiului, Andrei Liviu Volosevici, luat în vizor de către DNA Ploiești înaintea declanșării campaniei electorale din anul 2016! De altfel, în vara aceluiași an, Volosevici, la vremea respectivă senator de Prahova, a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul penal care viza, în principal, finanțarea echipei Petrolul Ploiești, alături de un funcționar de conducere din cadrul Primăriei Ploiești. Ulterior, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești, unde magistrații au decis achitarea lui Volosevici, la finalul anului 2019.
Volosevici a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni de către procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, într-un dosar care a avut legătură cu finanțarea echipei Petrolul, în mandatul 2008-2012.
La trimiterea în judecată, procurorii arătau în rechizitoriu că Volosevici, în calitatea sa de primar al municipiului Ploiești, „a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA” și “a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale – în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat. În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare”. Procurorii au mai reținut în rechizitoriul întocmit în urmă cu patru ani și jumătate că Andrei Volosevici ar fi pretins sume de bani de la doi oameni de afaceri – care ulterior l-au denunțat la DNA – pentru campania electorală pentru alegerile locale, în schimbul unor beneficii.
În decembrie 2019, magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au decis achitarea lui Andrei Volosevici. Însă, deși a fost achitat pe partea penală, instanța de la Ploiești a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Ploieşti împotriva inculpaţilor Volosevici Andrei Liviu şi Albu Simona. De asemenea, aceeași instanță a menținut și sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa nr. 97/P/2012, din data de 07.06.2016, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpați din dosar – Volosevici Andrei Liviu şi Albu Simona.
La Instanța Supremă, apelul a fost înregistrat pe 7 februarie 2020, unde a avut o pauză din cauza stării de urgență din primăvara anului trecut, fiind, ulterior, reluat după restricțiile drastice din cauza pandemiei de coronavirus.
Acum, procesul se apropie de final și vom vedea dacă va exista o decizie finală astăzi sau la începutul anului viitor.