Pacienții infectați cu varianta Omicron a coronavirusului au un risc semnificativ mai mic, de până la 70%, de a fi spitalizați în comparație cu varianta Delta, potrivit unei analize a agenției britanice de securitate a sănătății publicată recent, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit agenției britanice (UKHSA), care este foarte precaută, mai ales din cauza numărului redus de pacienți internați cu Omicron, persoanele infectate cu Omicron au cu 50 și 70% mai puține șanse de a fi internate.
Această analiză, care este în concordanță cu două studii britanice publicate miercuri, este totuși „foarte incertă din cauza numărului redus de pacienți afectați de Omicron în prezent în spital, a incapacității de a măsura eficient toate infecțiile anterioare și a răspândirii limitate a Omicron în rândul celor mai vechi grupuri”, a spus agenția într-un comunicat.
Cu toate acestea, din cauza unei răspândiri rapide a variantei Omicron a noului coronavirus, presiunea asupra sistemului spitalicesc urmează să fie gravă, potrivit agenţiei.
”În pofida faptului că o mică proporţie (…) riscă spitalizarea, este vorba despre un număr important de persoane, iar ”presiunea asupra NHS”, sistemul public britanic de sănătate, ”va crește”, avertizează UKHSA, scrie News.ro.
”Numărul cazurlor este în prezent foarte mare în Regatul Unit, iar chiar o răspândire relativ slabă care necesită o spitalizare va conduce la îmbolnăvirea gravă a unui număr important de persoane”, subliniază directoarea generală a UKHSA, Jenny Harries.
Pe frontul vaccinării, analiza arată că vaccinarea cu un ”booster” îmbunătăţeşte protecţia asigurată de vaccinuri, însă aceasta dispare rapid şi prezintă o scădere cuprinsă între 15 şi 25% la aproximativ zece săptămâni după administrarea ”booster”-ului.
Ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid salută aceste date ”promiţătoare”, însă subliniază că este ”prea devreme” să se stabilească următoarele etape şi îi îndeamnă pe britanici la prudenţă în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului.