• Persoanele salariate care vor opta pentru autorecenzare vor beneficia de o zi liberă plătită • În fiecare localitate din Prahova vor exista şi puncte de autorecenzare asistată

Nicoleta Dumitrescu

Amânat cu un an din cauza pandemiei, pe data de 1 februarie a.c. a început Recensământul Populației și al Locuințelor din România -2022. Pregătirea acestuia s-a făcut încă de anul trecut, când a avut loc recensământul de probă, în luna martie, dar acesta nu a produs indicatori statistici, având rolul de verificare practică a conținutului formularelor, a instrucțiunilor, a programului de recenzare și de prelucrare, precum și a măsurilor organizatorice, întrucât s-a dorit să se vadă cum funcționează aplicația, având în vedere că este pentru prima dată când datele sunt colectate prin intermediul tabletei, nu pe suport de hârtie, așa cum s-a desfășurat inclusiv la ultimul recensământ, în anul 2011. Practic, este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. De asemenea, tot sub formă de exercițiu, în cadrul recensământului de probă va fi posibilă și autorecenzarea, persoanele selectate având posibilitatea să-și completeze singure, în sistem electronic, chestionarele. Pentru recensământul de probă, la nivel național au fost selectate 50.000 de gospodării, o parte dintre acestea fiind și din Prahova, din județ fiind alese 1.440 de locuinţe din două localități – Ploieşti și satul de reședință al comunei Păulești. Locuințele au fost selectate pe sectoare, un sector fiind format din 50 de locuințe, în cazul Ploieștiului fiind alese străzi unde erau preponderent case, dar și blocuri, datele colectate nefiind destinate publicării sau folosirii lor. În ceea ce privește prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor – 2022, aceasta va dura până pe data de 13 martie a.c., când vor fi preluate date din surse administrative. Va urma etapa a doua, de autorecenzare, în care populaţia este invitată să acceseze un site anume destinat acestui aspect şi să se înregistreze pe baza completării unui chestionar online, cei care vor opta pentru realizarea acesteia urmând să beneficieze și de o zi liberă acordată, conform legii, în vederea încurajării recenzării online. Pentru cei care nu vor avea tehnologia necesară, nici adrese de e-mail şi de regulă nu folosesc instrumente de comunicare online, în fiecare localitate vor exista și puncte de autorecenzare asistată, ultima etapă a recensământului fiind cuprinsă între 16 mai şi 15 iulie 2022, destinată culegerii electronice a datelor în teren, de către recenzorii angajați de către primării. Potrivit datelor primite de la directorul Direcției Județene de Statistică Prahova, Mirela Dobrică, la solicitarea ziarului Prahova, și la nivelul județului Prahova pregătirile pentru acest recensământ sunt în toi. De altfel, luna trecută au fost prezenți la sediul instituției secretarii generali din mediul rural din județ, întâlniri similare urmând să aibă loc și cu cei din mediul urban, având în vedere faptul că, printre altele, recrutarea recenzorilor trebuie realizată de către fiecare primărie în parte.

Potrivit informațiilor primite de la directorul Direcției Județene de Statistică Prahova, Recensământul Populației și al Locuințelor este o acțiune de referință pentru sistemul statistic național, care are loc o dată la 10 ani, având ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naționale și europene sub forma unor indicatori statistici cu privire la numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele. ”Trebuie precizat faptul că recensământul este singura cercetare, din punct de vedere statistic, care permite calcularea indicatorilor privind populația rezidentă, la cel mai detaliat nivel, respectiv unitatea administrativ-teritorială. Fiind o acțiune de mare anvergură, pregătirea recensământului a început, în plan teritorial, încă de anul trecut, cu o serie de activități importante, respectiv actualizarea bazei de date de clădiri și locuințe, folosind sursele de date administrative puse la dispoziție de către fiecare primărie, activitate urmată de verificarea în teren a hărților digitale actualizate, iar de la sfârșitul anului trecut ne-am ocupat de sectorizarea teritoriului localităților. La recensământ, teritoriul localităților este împărțit în sectoare, sectorul de recensământ fiind unitatea teritorială de bază, în care își desfășoară activitatea recenzorul, respectiv de unde va asigura culegerea datelor de la unitățile de observare. Toate aceste activități au fost desfășurate în strânsă colaborare cu autoritățile administrației publice locale, care ne-au asigurat tot suportul necesar. În vederea pregătirii lucrărilor de recensământ, în cursul lunii ianuarie a.c., au fost prezenți la sediul instituției noastre secretarii generali ai primăriilor din mediul rural, cărora le-am adus la cunoștință cele mai importante prevederi privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și al Locuințelor, cu modificările și completările ulterioare, principalele etape de realizare, discutându-se, totodată, și aspecte legate de sectorizarea localităților, într-un viitor apropiat urmând să ne întâlnim și cu reprezentanții orașelor și municipiilor din județ. Trebuie spus faptul că, la acest recensământ, recrutarea personalului de recensământ -recenzori, recenzori pentru autorecenzare asistată, recenzori șefi-doar în municipii și orașe, respectiv coordonatori, unul pentru fiecare unitate administrativ teritorială – este făcută de către fiecare primărie, Direcția Județeană de Statistică Prahova asigurând selecția, respectiv instruirea acestora, în vederea însușirii noțiunilor specifice cu care vor opera”, ne-a menționat directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Prahova, Mirela Dobrică.

În contextul pandemiei, este recomandată autorecenzarea

În plan teritorial, Recensământul Populației și al Locuințelor va începe în data de 14 martie 2022, fiind un recensământ 100% informatizat, urmând să se desfășoare în două etape, după cum urmează: prima etapă, cuprinsă între 14 martie – 15 mai 2022, este dedicată autorecenzării respectiv autorecenzării asistate, iar etapa a doua, cuprinsă între 16 mai – 15 iulie 2022, este pentru culegerea electronică a datelor în teren, de către recenzorii angajați de către primării. ”Autorecenzarea reprezintă posibilitatea fiecărui cetățean, care are acces la internet, de a completa online chestionarul individual. În actualul context pandemic, recomandăm această metodă de colectare a datelor, pentru că astfel cetățenii evită contactul cu persoanele din afara gospodăriei. Persoanele salariate, care aleg să își completeze singure chestionarele de recensământ, beneficiază de o zi liberă plătită, pe care angajatorul trebuie să o acorde în termen de 12 luni de la data autorecenzării, potrivit prevederilor art. 49, alin (1) din O.U.G. nr. 19/2020, cu modificările și completările ulterioare. Pentru persoanele care doresc să se autorecenzeze, dar nu dețin abilitățile necesare sau nu posedă un echipament care să le permită accesul la internet, primăriile vor înființa posturi de lucru, în locații publice, cu grad ridicat de accesibilitate – spre exemplu, sediile primăriilor, ale caselor de cultură, ale unităților de învățământ etc. – unde aceste persoane vor fi sprijinite de către un recenzor, în vederea completării cu succes a chestionarele de recensământ, această activitate fiind, de fapt, autorecenzarea asistată, primăriile având sarcina de a populariza locația și programul de funcționare a acestor posturi de lucru. În etapa a doua, colectarea datelor de către recenzori se va face prin interviuri față – în față, prin intermediul tabletelor, recenzorul urmând să meargă doar în acele gospodării unde membrii acestora nu și-au completat chestionarele de recensământ prin metodele amintite anterior”, ne-a mai precizat directorul DJS Prahova.
Prelucrarea datelor de la recensământul care va fi organizat în acest an se va finaliza în octombrie 2023. Până atunci, rezultatele provizorii vor fi anunțate la sfârșitul acestui an, iar rezultatele definitive – în decembrie 2023. Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, rezultatele ultimelor recensăminte în Prahova, în ceea ce privește populația, au fost următoarele: recensământul din 25 ianuarie 1948: 557.776 de locuitori; 21 februarie 1956: 623.817 locuitori; 15 martie 1966: 701.057 locuitori; 5 ianuarie 1977: 817.168 locuitori; 7 ianuarie 1992 – 874.349 locuitori; 18 martie 2002: 829.945 locuitori; 20 octombrie 2011: 762.886 locuitori.