Nicoleta Dumitrescu

Memorie scurtă, populism, minciună? Fiecare în parte și toate trei laolaltă pot fi eventuale explicații la cea mai recentă atitudine a aleșilor neamului, abia întorși din vacanța de iarnă și așezați, din nou, în băncile Parlamentului. Are legătură cu una dintre temele delicate abordată inclusiv la ultima campanie electorală a alegerilor parlamentare, dar folosită pe post de momeală, cât să pice în capcană mai ales primarii, principalii aducători de voturi, indiferent de scrutinul electoral. Despre ce este vorba? Despre eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, propunere care, acum două zile, în Comisia de Muncă, a fost respinsă de către senatorii de la PSD, UDMR și AUR, cei de la PNL abținându-se. Iar cu acest raport negativ, inițiativa legislativă ce propune eliminarea acestor beneficii financiare urmează să meargă la votul în plen din Senat, forul decizional în acest caz.
Ei, cum rămâne cu fluturarea steagului pe care scria, nu de mult, să se mai termine odată și odată cu beneficiile financiare pentru aleșii locali, după ce și-au încheiat activitatea și au ieșit la pensie? Ca-n gară, numai că deputații și senatorii urcați fie în locomotivă, fie în vagoane, își urmează drumul pe calea ferată deja stabilită pentru destinații știute. E de circ, însă, modul cum au putut reacționa unii dintre aceștia, când a venit vorba să-și justifice votul. Astfel, dacă un parlamentar de la AUR a venit cu precizarea că a votat împotrivă pentru că… nu a înțeles întrebarea, participarea sa la ședință fiind făcută prin intermediul spațiului virtual, în schimb, sub semnul întrebării este atitudinea unui senator PSD, pe deasupra și președintele Comisiei de muncă, acesta ținând să precizeze faptul că subiectul pensiilor speciale ale primarilor şi ale preşedinţilor de Consilii județene este o… chestiune delicată şi, prin urmare, trebuie tratată ca atare!
Acordarea unei pensii speciale persoanelor care, începând cu anul 1992, au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean sau vicepreşedinte al consiliului judeţean este ”clocită ” de mai mult timp, dar a fost prorogată de mai multe ori, deși inițiativa ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. De altfel, această prevedere a suscitat destul de multe emoții și lacrimi pe obraz, mai ales în rândul primarilor, care nu mai pridideau să reclame, în desele întâlniri pe la București, de la premier și până la miniștri, despre cât de mult stres și bătaie de cap au ei parte, în relația cu cetățeanul, orele petrecute la sediul primăriei, pentru binele comunității, evident, ajungând să fie chiar și până în noapte!
Este adevărat, nu se ajungea ca această propunere, prin care aleșii locali să aibă parte de pensii speciale, să devină și literă de lege dacă nu ar fi fost la mijloc altă categorie de aleși, parlamentarii, având în vedere faptul că, se știe, unele voturi pot fi ”cumpărate” cu altele, mai ales când la mijloc este cam același electorat. Odată cu venirea pandemiei, însă, mulți parlamentari s-au arătat viteji, spunând că e nevoie de economie, că ar trebui să se pună stop risipei de beneficii, printre care au fost incluse și pensiile speciale, inclusiv ale aleșilor. Demagogia, însă, înfrânge orice spirit de dreptate și de echitate, dovadă că, la supunerea la vot, au fost mai multe opțiuni de ”Nu” decât de ”Da”, când a venit vorba despre eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali. În fapt, toată această șaradă este un alt de exemplu de ”cine-mparte, parte își face”, o chestiune mai mult decât delicată, care nu are nicio șansă să se piardă în negura vremurilor, atât timp cât, o dată la patru ani, sunt alegeri.