Deputații de Prahova Rodica Paraschiv și Bogdan Toader au participat, miercuri, 16 februarie, la Odorheiu Secuiesc, la o dezbatere organizată de Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților privind modul în care instituțiile statului român și cele europene pot sprijini afacerile locale din zonele rurale sau din cele urbane mici. Fără să-și piardă identitatea, comunitățile pot fi susținute să dezvolte afaceri și să ajute în special tinerii să își găsească un loc de muncă aproape de casă, pornind chiar de la activitățile tradiționale locale.
Rodica Paraschiv a declarat că tema principală a întrunirii a fost sprijinirea comunităților mici – rurale și urbane – pentru a-și menține pe de o parte identitatea și tradițiile, dar și pentru susținerea micilor întreprinzători, astfel încât și în comunitățile locale să existe o creștere a numărului de locuri de muncă. „Viitorul Europei se decide și de către cetățeni! Ce putem face pentru comunitățile rurale și din orașele mici? Împreună cu alți colegi parlamentari, am participat, astăzi, la o dezbatere organizată la Odorheiu Secuiesc, sub egida Conferinței pentru Viitorul Europei. O temă interesantă și de impact pentru viața multor români – Mica economie locală, cheia păstrării și dezvoltării comunităților tradiționale. O abordare interesantă despre păstrarea identității, dar și despre dezvoltarea comunităților rurale sau a celor urbane mici, într-un dialog între reprezentanți ai societății civile, ai administrației publice și antreprenori, dar și ai Parlamentului României, pentru a promova soluții integrate la nivel regional și local. Principalul obiectiv – susținerea întreprinzătorilor, pentru crearea de locuri de muncă și în comunitățile rurale și în orașele mici, astfel încât să nu asistăm, în viitorul apropiat, la o depopulare accentuată a acestor zone. O ciocolaterie și o distilerie din Harghita sunt exemple de urmat de mici afaceri locale care și-au găsit piața de desfacere și au angajat personal din zona în care își desfășoară activitatea”.
Și deputatul Bogdan Toader a precizat, în legătură cu evenimentul desfășurat la Odorheiu Secuiesc: „Am participat la dezbaterea ”Mica economie locală – cheia păstrării și dezvoltării comunităților tradiționale”, organizată de Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților. Aceasta a avut loc în municipiul Odorheiu Secuiesc, sub egida Conferinței privind Viitorul Europei.
Tema principală a fost legată de modalitățile prin care Uniunea Europeană, prin mecanismele avute la îndemână, să acționeze mult mai eficient în viitor pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea mediului de afaceri în care ele operează.
Dezbaterea a urmărit, astfel, conștientizarea la nivelul organismelor europene decizionale a unor aspecte cu impact direct pentru cetățeni, aspecte care pot duce la crearea de noi locuri de muncă în comunitățile rurale și în zonele defavorizate”.