Nicoleta Dumitrescu

Auzind despre scumpirile în lanț, de la utilități și până la mâncarea din farfurie, nu neapărat și văzând acest lucru, întrucât nu se compară salariul minim pe economie cu indemnizația lunară a unui ales al neamului, unii dintre politicieni au început, rând pe rând, să-și facă publice ideile care ar duce, zic ei, la creșterea veniturilor tuturor românilor (!?!)
Cel mai recent exemplu este cel al fostului premier, acum liderul liberalilor, Florin Cîțu, care a ținut să anunțe, evident pe pagina sa de socializare, ce ar trebui să se modifice – și cât mai repede posibil – astfel încât peste România să nu se mai rostogolească o nouă criză economică, pe măsura celei de acum peste un deceniu. Astfel, ținând morțis să facă uz de titulatura sa de economist, Florin Cîțu a avertizat că acela care o să ignore lecțiile din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră în perioada următoare, în opinia sa acest lucru putând să fie evitat dacă, de pildă, s-ar reduce atât contribuțiile din salariu, cât și TVA, cu mențiunea că alți lideri, mai darnici, au avansat inclusiv reducerea TVA la alimente. Pentru cei care au uitat, criza economică din 2008 a dus, printre altele, la instituirea unor măsuri de austeritate, printre care s-au regăsit tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, majorarea TVA de la 19% la 24%, bașca închiderea unor spitale, pe motiv că nu mai erau performante! O pagină a istoriei actuale a României mai mult decât tristă și acum fiind memorabile imaginile miilor de sindicaliști la porțile Guvernului care, în semn de protest față de tăierile salariale, înfipseseră în țepușe și imagini cu chipurile acelora care erau atunci la putere.
Ce nu reușesc însă să înțeleagă și să vadă politicienii din ziua de astăzi este faptul că efectul de domino al scumpirilor e prezent de ceva vreme în țară. Iar apariţia acestor scumpiri în lanț era mai mult decât previzibilă pentru majoritatea dintre români, fără ca aceștia să fie, neapărat, și doctori în economie! Pentru că, aceste scumpiri au venit pe valurile pandemiei, covizii reușind să bulverseze- și încă o mai fac cu mult succes!- tot ceea ce era considerat normalitate.
Pe de altă parte, în România, valurile succesive ale pandemiei au venit pe un teren destul de vulnerabil, în toate domeniile, situație care a fragilizat și mai mult etapele care erau considerate pe post de ”un pas înainte”. Mai este însă un aspect ignorat de aceiași politicieni care se cred, mai ales pe facebook, eroi în cifre, proiecte și reforme – toate însă numai pe hârtie. S-a ajuns la efectul de domino al scumpirilor pentru că tot ceea ce s-a cam făcut până acum, la capitolul reforme, nu s-a realizat cu bătaie lungă, ci doar pe termen scurt, plusul și minusul de procente la anumite capitole fiind analizate mai degrabă din punct de vedere politic decât economic, de aici și grija miniștrilor – inclusiv în momentul de față – ca ori de câte ori au vreun anunț de făcut să-și pună în spate panourile cu siglele de partid. Numai că aceste prezentări – în care totul pare că este frumos și gata să se rezolve, începând din ziua următoare – nu înlocuiesc, nici pe departe, adevărata realitate. Cea în care scumpirile au luat-o cu adevărat razna, până și la lumânarea care costa, până nu de mult timp, 50 de bani, mai fiind adăugați alți 25 de bani!