Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare săptămână să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Un nou derby local pierdut / 1931

Prahova Ploieşti – Tricolorul Ploieşti 4-2 (1-0). Duminică 5 Aprilie 1931 a avut loc pe terenul Prahova, întâlnirea dintre cei doi vechi rivali, întâlnire, care şi de data aceasta s’a soldat cu victoria Prahovei. Aceasta ia astfel conducerea autoritară în clasament cu un avantaj de 4 puncte asupra Tricolorului. La orele 16.30 d-lui arbitru Ionescu – Ţope s’au aliniat următoarele formaţii: Tricolorul: Victor Cristescu; Gheorghe Dragomirescu, Dumitrescu Ion, Ionescu, Constantinescu, Ştefan „Fannu” Ştefănescu, Stănescu, Albu, Petre Dunăreanu, Marinescu. Prahova: Zaharescu; Gustav Barasch, Gheorghiu, Popescu, Georgescu, Muller, Iorgulescu, Nicolescu, Stoicescu, Puiu Reingruber, Obretcovici. Jocul începe cu eşiri repezi, pe aripile Prahovei, cari însă în faţa porţii sunt trimise matematic pe lângă bară. În minutul 10 o frumoasă combinaţie între Reingruber şi Stoicescu are ca urmare primul goal pentru Prahova. Deacum încolo, Prahova presează continuu, fără a reuşi să mai marcheze ceva, însă eşirile Tricolorului pe aripa stângă sunt extrem de periculoase. Repriza II-a e începută într’o alură rapidă de înaintarea Tricoloristă care prin frumoase combinaţii reuşeşte în minutul 5 să egaleze prin Spirea. Egalarea are ca urmare iuţirea şi mai mare a alurii şi intrarea în funcţie a galeriilor. După două minute Tricolorul reuşeşte prin Fannu Ştefănescu să marcheze cel mai frumos goal al zilei, şi totodată să ia conducerea. Avantajul tricolorist e de foarte scurtă durată căci numai după trei minute Prahova egalează prin Stoicescu care a fost cel mai bun depe teren. Egalarea readuce încrederea în rândul prahovenilor, cari reuşesc să se instaleze pentru un bun timp în câmpul Tricolorului, unde obţin în minutul 21 conducerea, iar în minutul 33 stabilirea rezultatului final de 4-2. (Lică Nedelcovici – Gazeta Sporturilor, 9 aprilie 1931).

O cronică pe sezon / 1932

Ploieşti: Gloria – Tricolorul 2-2 (0-0). Duminică 11 Octombrie 1931 a avut loc pe terenul Tricolorul, matchul vedetă Gloria – Tricolorul. A fost un match frumos, în care s’a luptat cu foarte multă ardoare, reuşindu-se în modul acesta să se suplinească lipsurile technice. Dar frumuseţea jocului a fost stricată de arbitrajul d-lui Ionescu Ţope, care a săvârşit greşeli de neertat. La orele 4.10 la fluerul arbitrului se aliniază următoarele formaţii: Gloria: Boghiu; Borărescu, Cristu I, Rădulescu, Cristu II, Iliescu II, Stile, Iliescu II, Stile, Iliescu I, Schmol, Petrescu. Tricolorul: Victor Cristescu; Gheorghe Dragomirescu, Pete Dunăreanu, Gon, Ionescu, Ilie, Dumitrescu, Oane, Spirea, Fannu Ştefănescu, Manole ădulescu. Jocul îl începe Gloria într’un tempo extrem de vioi şi reuşeşte să se instaleze în câmpul Tricolorului. În tot cursul acestui mitemps, mingi sigure sunt pierdute de ambele părţi şi fluerul arbitrului găseşte jocul la centru. Repriza II se începe în strigătele susţinătorilor Gloriei, cari au mulţumirea de a vedea deschis scorul pentru Gloria în minutul 4 de către Petrescu. Tricolor îşi întăreşte rândurile şi reuşeşte în minutul 17 să egaleze prin Manole. Câteva minute mai târziu, acelaş Manole ridică scorul la 2. În minutul 32 Petrescu marcând cel mai frumos goal al zilei, egalează. Mişcată dela centru, mingea e pornită vertiginos spre poarta Gloriei unde Spirea din opside marchează. D. Ionesc – Ţope nu acordă nici offside nici goal ci 11 m. care e primit cu huidueli de către publicul spectator. Lovitura e bătută de Ilie şi apărată frumos de Boghiu 3 minute mai târziu. Ionescu – Ţope acordă, un faul în careul Gloriei. Bătut de Fannu Ştefănescu e apărat splendid de Boghiu. Gloria îşi înteţeşte atacurile, şi o eşire pe dreapta a lui Iliescu II care ajuns pe linia porţii aduce balonul lui Iliescu I, care marchează imparabil. Dar d. Ionescu – Ţope flueră ofside. Jocul decurge în cele câteva minute rămase într’o atmosferă extrem de încărcată. Remarc dela Gloria: Boghiu, Bărăscu, Rădulescu, Iliescu II şi Petrescu. Dela Tricolor: Cristescu, Dunăreanu, Gheoghe Dragomirescu şi Manole Rădulescu. (Lică Nedelcovici – Gazeta Sporturilor, 17 octombrie 1931).

Un nou joc internaţional la Ploieşti / 1932

Bocskay – Tricolorul Ploieşti. Clubul campion al Ploeştilor, „Tricolorul” este în tratative cu Bocskay pentru angajarea echipei ungare pentru un match la Ploeşti în ziua de 3 Mai 1932. Angajamentul are şanse să fie până în cele din urmă perfectat, deoarece Tricolorul ţine să animeze întru-câtva viaţa sportivă a Ploeştilor atât de monotonă în ultima vreme. Este o iniţiativă demnă de relevat, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui club tânăr care ştie să-şi menajeze admiratorii. În orice caz ploeştenii vor avea o zi de football superior dat fiind faptul că Tricolorul va putea să dea lui Bocskay o replică destul de consistentă, în excelenta formă pe care o deţine astăzi. (Gazeta Sporturilor, 29 aprilie 1932).
Bocskay – Tricolorul Ploieşti 3-0(1-0). „Eri după amiază, în faţa a 1.500 spectatori, Bocskay a învins cu 3-0 Tricolorul Ploeşti, după un joc entuziasmant. Nu e vorbă, ploeştenii n’au avut de multă vreme prilejul să asiste la o partidă în care unul din adversari să desfăşoare un joc de factură superioară. Bocskay, a reuşit din acest punct de vedere să ofere ploeştenilor un adevărat regal iar Tricolorului să-i dea o adevărată lecţie de football. În prima repriză. Gazdele au desfăşurat un joc strâns de apărare, reuşind să termine cu un singur punct în desavantaj, marcat în minutul 20. În repriza secundă oaspeţii au reuşit să mărească scorul în minutele 55 şi 85. În timp ce ungurii au jucat fără cusur, Tricolorul n’a putut evidenţia decât apărarea, linia de atac fiind sub aşteptări. Publicul ploeştean a regretat din acest punct de vedere faptul că nu i-a fost opusă echipei ungare, o combinată Tricolorul – Prahova. D. Ionescu-Ţope a arbitrat bine”. (Gazeta Sporturilor, 4 mai 1932).

Ultimul „titlu de campioni” / 1932

Al IX-lea campionat al prahovenilor s-a desfăşurat conform programărilor, singura noutate faţă de ediţia precedentă fiind prezenţa celor de la Principesa Ileana Câmpina, care a câştigat duelul (barajul) cu Sportul Muncitoresc Câmpina şi au fost promovaţi în Categoria I – Onoare. Multe din jocurile programate au fost neprezentări (omologate cu victorie în clasament şi cu rezultatul de 0-0), dar în final câştigătoare a fost formaţia „alb-albaştrilor” de la Tricolorul care a participat la turneul final al Ligii de Sud.

Clasamentul prezentat în „presa vremii” a avut următoarea configuraţie:

Clasament final/Categoria I – Campionat,
District Ploeşti, 1931/1932.

1. Tricolorul Ploieşti 10 8 1 1 28 10 17
2. Prahova Ploieşti 10 8 0 2 30 13 16
3. Gloria Ploieşti 10 4 1 5 21 20 9
4. U.F.P. Ploieşti 10 4 1 5 12 19 9
5. Victoria Ploieşti 10 3 1 6 18 26 7
6. Principesa Ileana 10 1 0 9 11 32 2