Nicoleta Dumitrescu

Ce fac, ce nu fac, dar se pare că liberalii și social-democraţii găsesc mereu alte și alte subiecte de discuţie, care se transformă ulterior în dispute. Iar de actualitate acum sunt mărirea pensiilor și renegocierea PNRR, teme care au luat forma unui alt măr al discordiei în Coaliţie.
Este vorba despre o mărire a pensiilor cu bătaie mai lungă, susţinută morţiș de către cei de la PSD, care vor și o discuţie cu oficialii europeni pentru renegocierea procentului din PIB din PNRR alocat pentru sistemul public de pensii, dar și scoaterea plăţii din sistemul public de pensii a angajaţilor din Servicii. Nerenunţând așa de ușor la spiritul de frondă, de cealaltă parte, cei din PNL nici nu vor să audă de deschiderea unei renegocieri la Bruxelles, atât liderul de partid, Florin Cîţu, cât și ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, declarând la unison că este exclusă renegocierea PNRR pentru că asta ar însemna, automat, renegocierea întregului proiect, iar România să piardă bani.
Iar ca să fie și mai clar, ministrul Investiţiilor și Fondurilor Europene a ţinut să precizeze – doar, doar vor înţelege și social-democraţii – că Guvernul nu va cere niciodată renegocierea Planului Naţional de Redresare și Rezilienţă, mai ales că sunt și îngrijorări, dinspre Comisia Europeană, în legătură cu această propunere, pericolul acestei renegocieri fiind- după cum a punctat acesta-„Reiei totul de la zero, adio granturi, adio tot. Pică tot!”.
Aceste noi subiecte de discuţie, transformate în dispută în Coaliţie, erau previzibile, însă, cu siguranţă, vor mai apărea alte și alte teme, la fel de sensibile. Pentru că, dată noua structură guvernamentală, pecetluită mai mult decât forţat, social-democraţii nu fac altceva decât să rostogolească în capul liberalilor o listă nesfârșită de propuneri, considerate, evident, ”urgenţe”! Dar, de unde atâta și atâta grabă pentru analizarea sau reanalizarea unor anumite teme? Evident, totul este pregătit cu gândul la următoarele alegeri, știindu-se faptul că electoratul, întotdeauna, este sensibil și rămâne impresionat, înainte de a merge la urne, când i se reamintește de faptul că ”datorită nouă, pe vremea când am fost la guvernare, pensiile au fost majorate, alocaţiile au fost majorate, salariul minim a fost majorat etc.”!
Prin urmare, aici este partea sensibilă, toate aceste reanalizări, unde la mijloc sunt banii, nefiind de fapt decât un fel de pregătire a precampaniei pentru următoarele campanii electorale, când vor fi lansate la apă, dincolo de cele bifate, alte seturi de promisiuni.
Iar PSD, în condiţiile de faţă, nu face altceva decât să le reamintească liberalilor că fără ei guvernarea n-ar fi putut să treacă peste criza care părea că nu-și mai găsește sfârșitul, după ce useriștii s-au retras de la putere în propriile lor aplauze.
Pe de altă parte, cum PSD și PNL nu ezită, public, să spună că unele dintre propunerile lansate de fiecare în parte sunt greu de digerat, nu este exclus ca, dincolo de înţelegerile de a avea premier pe modelul rotativei, să apară pe masa negocierilor și alte pretenţii, având în vedere că, acum, lupta dintre lideri este pe iniţiative aprobate care pot fi aducătoare, firesc, de voturi. De multe voturi!