Sărbătorile de Paşti înseamnă reuniuni de familie în jurul meselor îmbelşugate. Studiile au arătat că la mesele de sărbatoare se consumă de trei ori mai multe calorii decât la o masă obişnuită, potrivit sfatulmedicului.ro. Acest exces alimentar poate crea disconfort, dar şi indigestie. De aceea, moderaţia este ingredinetul minune al mesei de Paşti! Pentru ca starea de sănătate şi dispoziţia să fie optime în perioada sărbătorilor, e important ce şi cât se consumă, în special în cazul persoanelor care au ţinut post.
Problemele cauzate de o alimentaţie variată se pot evita prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi de origine animală, sosuri, precum şi prăjiturile preparate cu cantităţi mari de ciocolată, cacao şi ouă. În plus, pe lângă fiecare preparat tradiţional, fie drob sau friptură de miel, trebuie să existe şi garnituri de legume, salate şi fructe, care să ajute digestia. Toate preparatele trebuie să fie proaspete.
Iată câteva sfaturi care vă pot fi de folos:
• După o perioadă de restricţii alimentare este important să nu se facă excese alimentare în zilele de sărbătoare. Astfel, masa de Paşte să fie cât mai variată şi limitata cantitativ, alcătuită din porţii de mâncare mici.
• Friptura de miel se recomandă consumată cu spanac, salată, nicidecum combinată cu cartofi, întrucât carnea fiind lipsită de fibre, legumele vor contribui la prevenirea problemelor legate de constipaţie.
• Carnea de miel se recomandă să fie preparată la grătar sau înăbuşită şi nu prăjită.
• Drobul este indicat să fie alcătuit din maximum două -treimi organe şi o treime legume verzi, dar şi din orez integral.
• Aportul de alimente hipercalorice trebuie limitat.
• Alcoolul se bea după masă şi nu înainte, iar acesta trebuie să fie în cantităţi mici sau moderate.
• Dulciurile trebuie şi ele consumate în cantităţi moderate şi pe cât posibil trebuie înlocuite cu fructe proaspete. Mai mult, nutriţioniştii spun că prăjiturile, cozonacul şi plăcintele sunt mult mai periculoase şi mai grele decât carnea de miel, de aceea trebuie să fie consumate la o distanţă mare dupa masă. Ele sunt foarte bogate în grăsimi şi glucide, o combinaţie care este foarte greu de digerat.
• Ouăle fierte şi pictate pentru Paşte, care au stat la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile şi care au avut rolul de decor nu se vor mânca.
• Băuturile acidulate nu se beau în timpul meselor, fiindcă vor dilua sucul gastric, iar mâncarea nu se va mai digera corespunzator.
• Pentru o hidratare corespunzatoare trebuie să se consume aproximativ 2-3 litri de apă.
• Mişcarea este foarte importantă dupa masa de Paşte, fiind recomandate plimbările în aer liber.
• Cina este bine să fie cât mai uşoară şi să nu conţină aceleaşi alimente consistente caloric precum cele de la masa de prânz.
• Persoanele care au anumite afecţiuni nu trebuie să renunţe la tratament în perioada Sărbătorilor Pascale.
• Pentru a evita balonarea – o altă problemă care apare destul de des de sărbatori din cauza acumulării excesive de gaze- alimentele trebuie mestecate suficient, nu consumate pe fugă.
„Împărțim pe durata unei zile toate preparatele și atunci oferim metabolismului posibilitatea să le digere într-un mod treptat”, este sfatul medicului nutriţionist Mihaela Bilic.