* Istoria echipei de fotbal Tricolorul CFPV Ploieşti
Constantin Dumitru –
Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare zi de joi să citească materiale „cu parfum de epocă despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.
REPORTAGII PROVINCIALE
„Schimbarea la faţă”…în sportul din capitala Prahovei. Toate elementele cari constituiau înfăţişarea generală a sportului ploeştean, au fost antrenate pe o pistă nouă. În multe privinţi mişcarea e de nerecunoscut. Şi vom cita mai jos date cari confirmă constatarea noastră. Cine a urmărit mişcarea sportivă românească, cunoaşte rolul jucat de ploeşteni, ştie că au fost vremuri când ei au fost printre fruntaşii cei mai străluciţi ai sportului. Campioni de football, vedete de tennis, organizatori capabili de sacrificii mari, au dat Ploeştilor o reputaţie sportivă din cele mai categorice. A urmat o epocă de criză. O diminuare a numărului spectatorilor şi o scădere a nivelului sportiv, cari din fericire n’au durat prea mult. Astăzi sportul ploeştean a înlăturat urmele crizei şi a fost din nou atras într’o acţiune de reorganizare, care îi dă o înfăţişare nouă.
„Un teren modern perfect din punct de vedere technic şi de un confort agreabil ”
Înainte de a fi văzut pe fruntaşii sportului ploeştean, fără să prevenim gazdele, am vizitat arena Tricolorului. Cunoşteam arena de pe terenul diviziei. Când intri însă pe poartă observi imediat rolul minunat al unei munci de două luni. „Cutia de surprize”, care a dat de lucru şi mesei verzi.., are o înfăţişare nouă, radical schimbată, din punct de vedere technic şi al confortului. Câmpul de joc are 63 m. lăţime şi 104 în lungime. A fost nivelat, căpătând acum înfăţişarea unui biliard. Tribuna a fost radical refăcută şi confortul este perfect. Vizibilitatea a fost enorm mărită prin modificarea dimensiunilor terenului. „Republica” posedă în momentul de faţă un teren de sport, demn de cel mai înalt nivel de propăşire sportivă. Când părăseam terenul un om mai în vârstă intră pe poartă înconjurat de trei copii. Un soldat îl întreabă ce doreşte şi primeşte următorul răspuns: „vreau să-mi înscriu copiii la sport”. O scenă banală dacă militarul nu ne dădea câteva explicaţii. De când se interesează d. colonel Zagoritz de Tricolorul, problema cadrelor îl pasionează. Nici un copil nu a fost primit în club fără consimţământul scris pe care părinţii trebuie să›l transmită personal conducerii. 11 copii au fost înscrişi în forma aceasta. Această seriozitate în activitatea de formare a cadrelor, merită o subliniere elogioasă. Tricolorul şi-a stabilit în Capitala Prahovei, o reputaţie care i-a asigurat mari posibilităţi de efectiv şi un fel de rol de şcoală sportivă pentru copii.
„Înfăpturi şi proecte ale d-lui colonel Zagoritz”
Animatorul actual al Tricolorului este d. colonel Constantin Zagoritz. Militar distins, contează ca o personalitate a vieţei publice ploeştene. Ori, cel mai pasionat conducător, omul dispus la cele mai mari sacrificii este comandantul regimentului 7 infanterie. În primul rând tot ce s’a făcut pe arena Tricolorului, este opera actualului preşedinte de onoare.
„Înţelegere deplină între grupări”
„Am realizat ce era de primă necesitate la Ploeşti, înţelegerea între grupări. Am încercat să obţin chiar o fuziune, dar împrejurări puternice s’au împotrivit. Astăzi, însă, am ajuns la un acord între grupări, încât activitatea se poate desfăşura nestingherită. De pildă, în cadrul Diviziei Naţionale, Tricolorul va avea concursul celorlalte grupări, după cum noi vom sprijini proba districtuală”.
„Noui amenajări”
„Dar terenul nostru de sport nu e terminat” continuă distinsul nostru interlocutor. „Vom amenaja pistele necesare pentru atletism şi un poligon pentru tir redus, precum şi courts-uri de tennis. Cu timpul, Tricolorul va deveni o societate polisportivă cum de mult are nevoe oraşul nostru”.
„Complectările d-lor I. Woltau şi Ilie Gheorghiu”
Efectiv clubul continuă să se bucure de conducerea d-lor S.! Woltau şi Ilie Gheorghiu. Aceştia au ţinut să adauge informaţiilor de mai sus, câteva informaţiuni. „Ne interesează la momentul de faţă ţinuta noastră în Divizia Naţională. Şi nu atât ţinuta sportivă, cât posibilităţile de a ne reface publicul de altă dată. Şi conjunctura ne este extrem de favorabilă. Un program de matchuri interesante ne stă la dispoziţie pentru baremuri mici. De altă parte, micşorarea taxelor va aduce reducerea preţului biletelor de intrare. Şi sperăm să avem în curând 2000 – 3000 spectatori, vechiul standard de public al Ploeştilor”.
„Nu achiziţii ci un antrenor”
„Pentru a stimula curentul favorabil footballului, trebue să formăm echipe puternice. Ori, lucrul acesta nu vrem să-l realizăm prin achiziţii trecătoare, ci angajând un antrenor. Convingerea care a dozat ultimele cuvinte ale tricoloriştilor, ne-au făcut să ne despărţim de conducătorii campionilor, cu impresia fermă că la Ploeşti sportul este în preajma unui mare avânt. (Lis. – Gazeta Sporturilor, 16 septembrie 1932).
Debutul în Divizia A / Ediţia 1932/1933
Prima ediţie în sistem divizionar. Seria I:
Etapa 1 – 11.09.1932
Tricolorul Ploieşti – Şoimii Sibiu 4-0 (2-0)
Au marcat: Manole Rădulescu (10,89), Spirea Albulescu (28), Constantin Dumitrescu (85).
Arbitru: Costel Rădulescu (Bucureşti).
Etapa 2 – 25.09.1932
Tricolorul Ploieşti – CFR Bucureşti 0-3 (0-0)
Arbitru Radu Istrate (Bucueşti).
Etapa 3 – 02.10.1932
Tricolorul Ploieşti – Crişana Oradea 4-1(1-0)
Au marcat: Spirea Albulescu (40,55,80), Ştefan Ştefănescu (70 penalty). Arbitru Mitty Niculescu (Bucureşti)
Etapa 4 – 09.10.1932
Tricolorul Ploieşti – România Cluj 1-1 (0-1)
A marcat: Spirea Albulescu (37). Arbitru Victor Braida (Bucureşti).
Etapa 5 – 06.11.1932
Tricolorul – Ripensia Timişoara 0-1 (0-1)
Arbitru: Costel Rădulescu (Bucureşti).
Etapa 6 – 13.11.1932
Gloria CF Arad- Tricolorul Ploieşti 1-1 (0-1)
A marcat: Constantin Dumitrescu (21). Arbitru: Iosif Petcu (Timişoara).
Etapa 7 – 02.04.1933
Şoimii Sibiu – Tricolorul Ploieşti 1-1 (0-1)
A marcat: Ştefan Ştefănescu.
Arbitru: George Theil (Sighişoara).
Etapa 8 – 09.04.1933
CFR Bucureşti – Tricolorul Ploieşti 2-0 (1-0)
Arbitru: Ştefan Lucescu (Bucureşti).
Etapa 9 – 23.04.1933
România Cluj – Tricolorul Ploieşti 2-0 (1-0)
Arbitru: Teofil Morariu (Oradea).
Etapa 10 – 21.05.1933
Crişana Oradea- Tricolorul Ploieşti 4-1 (1-1)
A marcat: Roman (44).
Arbitru: Coloman Kiss (Sighet).
Etapa 1 – 118.06.1933
Ripensia Timişoara – Tricolorul 11-0 (4-0)
Arbitru Alois Silagy (Reşiţa).
Etapa 12 – 25.06.1933
Tricolorul Ploieşti – Gloria CFR Arad 2-4 (0-1)
Au marcat: Roman (60), Ştefan Ştefănescu (77).
Arbitru Denis Xifando (Bucureşti).
Au evoluat pentru Tricolorul în cele 12 partide, următorii jucători: Victor Cristescu (12 meciuri/0 goluri) – portar; Petre Dunăreanu (12/0), Gheorghe Dragomirescu I (12/0), Ilie Anastasescu (6/0), Teodor Schwartz (12/0), Gon (11/0), Constantin Dumitrescu (12/2), Ştefan „Fannu” Ştefănescu (11/3), Spirea Albulescu (8/5), Oane Stănescu (3/0), Manole Rădulescu (11/2), Avram Dragomirescu II (3/0), Elias Grun (11/0), Simionescu (1/0), Niculescu (1/0), Roman (3/2), Herman (1/0), Manolescu (1/0), Nicolae Şoriceanu (1/0), Belizarie Hristodorescu (0/0).