V. Stoica

Datele oficiale publicate, ieri, de Administrația Națională ”Apele Române” privind volumul de apă din principalele lacuri de acumulare arată că în lacurile de la Paltinu și de la Măneciu nivelul apei este unul apropiat de cel normal, pentru perioada de vară.
Astfel, în lacul de acumulare de la Paltinu (pe râul Doftana) s-a înregistrat, ieri, conform măsurătorilor oficiale, un volum de 39,6 milioane de metri cubi de apă, față de nivelul normal de retenție (NNR – element al unui lac de acumulare corespunzător celei mai ridicate cote a nivelului apei în lac, în perioada exploatări normale) de 47,11 milioane de metri cubi.
Pe de altă parte, în lacul de acumulare de la Măneciu (pe râul Teleajen) erau înregistrate ieri 24,77 milioane de metri cubi de apă, față de nivelul normal de retenție de 38,02 milioane de metri cubi.
Comparativ cu data de 1 iulie 2022, volumul este într-o scădere ușoară. La începutul acestei luni, în lacul Paltinu erau 40,11 milioane de metri cubi, în timp ce în lacul de la Măneciu – 25,34 milioane.
Însă, situația înregistrată astăzi este similară celei din 20 iulie 2021, cel puțin în privința apei din lacul Paltinu. În urmă cu un an, conform datelor oficiale de la ”Apele Române”, în lacul de acumulare de la Paltinu erau 39,96 milioane de metri cubi de apă, în timp ce la Măneciu – 29,68 de milioane.
Reprezentanții Administrației Naționale ”Apele Române” estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale, cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, se va menține un coeficient de umplere de peste 70%.