V. Stoica

Un proiect al Societății Ornitologice Române (SOR), care se derulează de șase ani și prin care sunt numărate, la propriu, berzele albe aflate pe teritoriul României, a luat amploare de la an la an. În 2022, recensământul berzelor albe a început pe 10 iunie, iar ultima zi în care se pot trimie locațiile exacte ale cuiburilor acestor păsări ocrotite de lege este duminică, 10 iulie. În anii trecuți, din Prahova au fost înregistrate în aplicație cuiburi din Râfov, Fulga de Jos, Strejnicu, Câmpina, Colceag, Bărcănești, dar și din alte localități ale județului.
SOR pune la dispoziția tututor celor interesați să participe la acest proiect aplicația specială „Uite barza!”, care poate fi descărcată gratuit și este disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android. „În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului și aplicația. După înregistrarea locației, trebuie completate câteva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul, numărul puilor din cuib și dacă acesta este sau nu în pericol.
Totodată, aplicația vă solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul și nu din mașină sau de la distanță. Dacă nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicație pot fi trimise și ulterior. Acestea ajung în baza de date a SOR și sunt apoi validate de către biologi”, spun reprezentanții SOR.
Cu ajutorul aplicației Uite barza! se pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite realizarea de fotografii cu aceste incidente și localizarea lor exactă pe hartă.
Toate datele colectate prin aplicație vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toții în protejarea berzelor albe din România.
„Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să știm câte perechi cuibăresc în România și care este numărul puilor. Uite barza! este prima aplicație de citizen science gratuită din România creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar și al numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru crearea hărților de distribuție în proiecte de tip Atlas”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.