Nicoleta Dumitrescu
Contrându-se din ce în ce mai des unii pe alţii, partenerii de astăzi care-și împart puterea la guvernare în Palatul Victoria dau semne că au cam obosit să se tolereze reciproc. De la o zi la alta apare câte-un semn, devoalat inclusiv prin declaraţii în numele partidului, că ar fi mai bine pe culoare proprii, nu comune, cât să se știe, mai clar, din partea cui vin propunerile cele mai bune.
Astfel, dincolo de discuţiile pe tema soluţiilor crizei energiei, social-democraţii și liberalii s-au tot înfierbântat, în ultimele zile, pe tema creșterii pensiilor și a salariilor. Nedumeriţi, uitându-se în calendar și văzând că abia este început de septembrie 2022 și nu 2024, când vor fi următoarele runde succesive de alegeri, liberalii nu pricep jocul social-democraţilor care, tam-nisam, au ieșit public să anunţe că e cazul să fie luate în calcul noi majorări de venituri. Iar măririle anunţate ar fi la pensii și la salariul minim, de aici marea dilemă, știindu-se foarte bine că astfel de promisiuni se fac doar când se apropie anii electorali.
”Populismul nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetăţenii ţării”, a venit replica premierului, întrebat dacă are de gând să-l sancţioneze chiar pe ministrul Muncii, membru PSD, cel care a făcut recent anunţul posibilelor majorări. ”Majorările nu au fost discutate în Coaliţie. Faptul că unii lideri politici deschid tolba populismului de dimineaţă, la prânz și seara, și ne anunţă cum măresc cu 20, 30, 50% absolut orice pensie și salariu din România, nu înseamnă că este adevărat”, a venit și replica liberalei Alina Gorghiu, un coleg al acesteia mergând pe ideea că, prin aceste anunţuri- evident tot populiste – PSD s-ar pregăti să plece de la guvernare. Asta în timp ce, inclusiv acum două zile, liderul PSD a tot insistat că salariul minim trebuie mărit la 3000 de lei…
Dincolo de nedumeriri și contre între cei care vor să arate că unii sunt mai tari decât ceilalţi, când vine vorba despre guvernare, adevărul este că politicienii demonstrează – dacă mai era ceva de demonstrat – că aceștia trăiesc într-o lume paralelă faţă de aceea de care au parte, zilnic, oamenii obișnuiţi.
Pentru că, dacă ar ști, cu adevărat, care este traiul zilnic al românilor obișnuiţi, guvernanţii nu s-ar transforma, din când în când, în salvatorii poporului, stabilind, după lungi negocieri între liderii partidelor, cu cât să mai crească pensiile ori salariul minim.
În fapt, disputele dacă crească acum sau mai încolo anumite venituri nu arată altceva decât faptul că politicienii se complac în aceeași beţie a populismului. O veche practică pusă bine la păstrare și din care se hrănesc partidele, în ciuda faptului că, așa cum bine se vede, unii o consideră pe post de ”boală grea” doar pe pielea altora!
Degeaba se critică unii pe alţii! Realitatea este că, așa cum se constată cu uşurinţă și astăzi, toţi merg pe aceleași principii, considerându-se că traiul greu poate fi îndulcit dacă unii dintre politicieni fac primii anunţul unor posibile majorări. Ca și când banii ar fi din buzunarul lor! Deși, se știe, este vorba despre sacul fără fund al populismului!