Clădirile respectă standardele „caselor viitorului”

Luiza Rădulescu Pintilie

Obţinerea a încă două finanţări importante în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă -PNRR deschide pentru administraţia oraşului Băicoi posibilitatea realizării nu numai a unor investiţii semnificative, cu impact real asupra dezvoltării oraşului şi vieţii locuitorilor , ci şi a unei investiţii istorice în sensul cel mai propriu. Astfel, în localitatea din centrul judeţului, declarată oraş în 1948, vor fi construite pentru prima dată blocuri destinate tinerilor, finanţarea obţinută fiind în valoare de 7 349 776,19 lei , fără TVA. Este vorba despre patru asemenea blocuri , cu 24 de apartamente, ce vor fi realizate în Cartierul Schelă- strada Crişan, în regim de P+1+m, pentru a se respecta sistematizarea zonei, după cum ne-a precizat primarul Marius Constantin.

În acelaşi timp, construcțiile vor respecta standardele nZEB, acest concept devenit obligatoriu în construcţii din 2021 referindu-se la
case cu consum aproape zero (nZEB) , în fapt la casele viitorului, cu performanță energetică foarte ridicată în ceea ce priveşte cantitatea de energie utilizată pentru încălzire, răcire, ventilație, apă caldă și iluminat.
Practic, după cum ne-a mai precizat interlocutorul nostru, vor fi câştiguri energetice de cel puțin 20% în comparaţie cu o clădire normală. Cele 24 de apartamente vor fi repartizate tinerilor cu probleme sociale.