Nicoleta Dumitrescu

Ce bucurie și mulţumire, de prea plin, au putut să emane, zilele acestea, liderii partidelor aflate la guvernare. Iar motivele au fost multiple, ca și când politicienii ar fi stat la ditamai masa îmbelșugării, cu de toate, inclusiv bucate ”de dulce”, deși filele calendarului, mai ales cel bisericesc, arată că până la Crăciun este post, doar în anumite zile fiind dezlegare la pește.
Despre ce este vorba? Despre masa de la care s-a ţinut licitaţia procentelor pentru majorarea pensiilor și a ajutoarelor promise a fi puse în practică, de la 1 ianuarie 2023, pentru pensionarii cu venituri mici, punerea de acord, mai ales între principalele două partide ale coaliţiei, PSD și PNL, fiind transformată, ulterior, într-un adevărat spectacol al adjudecării rezultatelor negocierilor pe această spinoasă temă, care s-au tot prelungit în ultima perioadă.
Astfel, acum câteva zile, după cum s-a și văzut, a fost o adevărată întrecere între președinţii celor două partide în a spune, fie de la microfon, fie pe facebook, cât de mult s-au străduit partidele pe care aceștia le conduc ca să se majoreze pensiile. Deși, așa cum s-a anunţat, majorarea este posibilă doar cu 12,5%, pentru că, deocamdată, doar cu atât s-a putut, cele două partide nu au ratat însă nici prilejul în a prezenta, inclusiv grafic, evoluţia punctului de pensie din ultimii ani, fiecare în parte susţinând că doar graţie propriului efort ar fi fost posibil acest lucru. Numai că, ieșirea în public cu rezultatele negocierilor pe tema majorării veniturilor pensionarilor contrastează, flagrant, chiar cu propriile programe de guvernare fluturate în campania electorală de acum doi ani. Or, ce promiteau, alb pe negru, cele două partide dacă vor ajunge la putere? PNL, de pildă, când și-a lansat programul de guvernare, în 2020, promitea că pensiile vor crește, până în anul 2024, cu 46%, grija majorării fiind îndreptată și către cei din câmpul muncii, promisiunea, în acest ultim caz, fiind că salariul mediu net va ajunge la 1000 de euro pe lună! Cât îi privește pe cei de la PSD, tot în campania electorală din 2020, aceștia au venit cu promisiunea de creștere a pensiilor cu 32% până în 2024, și a salariului minim cu 57%, plusând și că atât acest salariu, cât și bonurile de masă, pentru aceia care le vor primi, vor fi scutite și de impozit!
Cu siguranţă, politicienii celor două partide nu au pierdut ori rătăcit programele electorale, știindu-se faptul că acestea, de regulă, sunt îmbunătăţite, o dată la patru ani, când sunt, din nou, alegeri. Însă, așa se întâmplă când, odată ajunşi la putere, politicienii se prefac că uită de propriile promisiuni făcute românilor în campaniile electorale, ca un fel de dezicere asumată și tacită, printr-o acceptare a compromisului reciproc, doar ca să º ţină stindardul sus, că au ajuns și sunt, încă, la guvernare.
Problema este că, odată cu aceste majorări de venituri, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, se creează un nou lanţ al slăbiciunilor. În sensul că plusurile adăugate la pensii și la salariul minim pe economie vor crea un nou prilej ca și preţurile tuturor produselor să se majoreze și ele. Pentru că, așa cum se știe, plusul atrage plusul, minusul fiind, din păcate, ca de fiecare dată, tot în buzunarele românilor! Așa că bucuria, venită înainte de Crăciun, referitoare la majorarea veniturilor, cu siguranţă nu va persista foarte mult, în condiţiile în care inflaţia are puterea să se strecoare mai ales în coșul produselor de bază.