F.T. 

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, de la începutul acţiunii „Foc de ­artificii”- care a demarat în data de 21 no­iembrie – până în prezent, specialiştii din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat mai multe controale, în urma cărora au fost întocmite şase dosare penale, în care sunt cercetate opt persoane.
Totodată, au fost aplicate şi patru sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, fiind confiscate 40 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 5.425 de lei.
În comunicatul de presă amintit se mai menţionează faptul că „în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2022“, angajaţíi instituţíei „au desfășurat şi activități în cadrul acţiunii naţionale «Importatorii de artificii», care a avut drept scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice. (…) Dintre cele 21 de persoane juridice autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, trei au efectuat operaţiuni de import/transfer cu articole pirotehnice. Pe cale de consecinţă, a fost înregistrat un dosar penal privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind indisponibilizate, în vederea confiscării, 15 kilograme de articole pirotehnice.
Pe mai departe, reprezentanţii poliţiei prahovene recomandă cetăţenilor următoarele: „Să cumpere articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate; La achiziționarea de articole pirotehnice să verifice etichetele, care trebuie să fie inscripționate în limba română; Să sesizeze poliția atunci când constată că sunt vândute ilegal articole pirotehnice”.
Cazurile în care este interzisă folosirea articolelor pirotehnice sunt specificate în acelaşi comunicat al IPJ Prahova: „Între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri”.
În plus, reprezentanţii poliţiei prahovene mai amintesc cetăţenilor faptul că ” reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%”.
Reamintim faptul că, în perioada 21 no­iembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene se derulează acţiunea „Foc de artificii”, ­aceasta având drept scop creşterea siguran­ţei cetăţenilor şi protejarea bunurilor.