George Marin
Imediat ce am introdus numele lui Istvan Kovacs în computerul aparatului cu Raze Pix pentru a desemna jucătorul supus radiografiei, răspunsul returnat de mașinărie a fost clar și cu explicație: Irobiso, să vedem dacă îl elimină iarăși. Ei bine, Kovacs nu l-a eliminat pe Irobiso, deși au avut două sau trei dialoguri declanșate tot de atacantul nostru, însă l-a avertizat pe Țicu încă din debutul partidei și l-a atenționat în două rânduri că îl paște eliminarea. Până la urmă, Kovacs l-a eliminat pe Jair pentru mai puțin decât pățise Jair în meciul contra Rapidului. În fine, cine se pune cu Kovacs care a mirosit a Mondial ?
Revenind la lupul nostru, atacantul central veritabil cam solo prin lotul Petrolului, jocul lui a arătat câteva elemente repetitive și putem spune că și-a jucat bine rolul de pivot. Din păcate, chiar dacă a câștigat multe dueluri la baloanele lungi trimise din apărare sau din degajările portarului Leitner, ori la recepția aruncărilor de la margine, în aer sau la nivelul solului, Irobiso nu a reușit să trimită și pase precise către coechipieri. Asta a contribuit la cedarea posesiei aproape imediat. Dar acesta nu a fost singurul factor pentru care Craiova Mititelica a avut uneori posesie zdrobitoare în multe momente ale jocului.
Ca poziționare, Irobiso a pendulat pe întreg frontul de atac, încercând ori demarcarea, ori să fie pe fază la orice eventuală minge primită de la coechipieri (au fost destule, nu mai înșirăm minutele). S-a retras și înspre terenul propriu, păstrând adversari lângă el în momentele de posesie adversă, iar, în câteva rânduri, mai ales după ce Jair a fost eliminat, s-a retras mai aproape de careul propriu. A făcut și presing la mingile jucate de portarul și fundașii adverși, însă, în opinia noastră, cam fără prea mare convingere și revenind cam lent dinspre careul craiovean după nereușita acțiunii sale. Dar, la fel de adevărat este că el nu se mișcă prea sprinten pe un teren umed, moale, având în vedere masivitatea lui. În apărare a fost la loviturile de la colț adverse, având poziție fixă, dar mingile au ocolit zona păzită de el. Singura degajare marcată în tabel s-a petrecut în minutul 90+3, când Craiova asalta poarta unei echipe petroliste rămasă în zece jucători. Irobiso a avut poziție fixă și în careul oltean la loviturile de colț, la una din aceste situații reacționând rapid și reușind să marcheze cu capul, pentru 1-0, beneficiind de excelenta centrare trimisă de Budescu, dar și de lentoarea apărării oltene în pregătirea momentului de joc (min. 45+1).
Iată cum ușor, ușor am ajuns și la capitolul bune și rele. Pe lângă cea bună tocmai amintită, Irobiso a mai avut o acțiune în care a reușit să păstreze mingea și care a dus la centrarea lui Borța pentru lovitura de cap a lui Gicu Grozav, trimisă, din păcate, în brațele portarului (min. 3). A mai avut o acțiune viguroasă pătrunzând, tot pe dreapta, până în apropierea liniei de poartă, de unde a efectuat o periculoasă centrare șutată, pe jos, respinsă în corner de apărarea adversă (min. 18). Irobiso a mai fost linia de start a altor două acțiuni care au amenințat poarta adversă. La prima, aflat în careul craiovean, înspre bara îndepărtată, a preluat pe piept mingea trimisă de Borța, din dreapta, așezând-o pentru șutul lui Jair (min. 54). Iar la cea de- a doua, a preluat balonul, a driblat în lateral stânga și a pasat bine pentru Budescu, acțiunea fiind încheiată de șutul lui Borța (min. 58). Cum, de prin acest minut s-au terminat acțiunile bune de remarcat, trecem la capitolul celor nefericite. Este imposibil să nu începem cu marea ratare de la linia careului mic, din poziție centrală, când nigerianul nostru a beneficiat de buna centrare trimisă de Borța – pasă de la Budescu – într-un moment în care fundașii olteni se înghesuiră să îl marcheze pe Jair, lăsându-l singur singurel pe Irobiso (min. 48). Este adevărat că mingea i-a venit pe piciorul drept, cel „de tramvai”, cum este vorba în fotbal, dar și așa ratarea este monumentală. În faza imediat următoare, în același minut, tot Irobiso, chiar marcat de Ricardo Grigore, a reluat cam departe de poartă, cu capul, o bună centrare venită de la Huja, de această dată, ratând de două ori desprinderea Petrolului la două goluri. Că Irobiso nu s-a înțeles cu Jair la dezvoltarea unui contraatac nu mai are relevanță prea mare pe lângă cele de mai sus (min. 37). Dar regretul cel mai mare rămâne la poziția de ofsaid în care s-a aflat Irobiso – poziție detectată de Kovacs la VAR – la mingea trimisă în poartă de Jair (min. 82). Poate că această contestabilă poziție de ofsaid a fost considerată ca reactivată la deplasarea lui Irobiso către traiectoria balonului înspre poarta olteană. Dar, portarul Gurău a avut tot timpul din lume să vadă mingea în momentul șutului și să se pregătească pentru recepție. Că l-a păcălit terenul, este altă parte a poveștii căreia Kovacs i-a decis finalul. Arbitru de Mondiale, domʼne! Da, Kovacs a arătat ca arbitru de Mondiale, dar numai în Qatar. La Ploiești, niciodată!