Nicoleta Dumitrescu

Ca de fiecare dată, și în acest an, Moș Nicolae a avut o misiune tare dificilă. Nu atât în a-și umple sacul cu dulciuri și jucării, darurile tradiționale pe care le face acesta, ci mai degrabă pentru a ști, din timp, câte nuielușe să meșterească și să pună în încălțări, chiar dacă toate au fost bine lustruite. Pe de altă parte, ca niciodată, anul acesta s-a aflat și într-o mare dilemă, pentru că deși știa, ca orice Moș care le știe pe toate, pe la câți copii să treacă, la o nouă numărătoare a constatat că… îi ies ceva mai mai mulți copii. Iar când s-a uitat mai bine pe listă a și găsit explicația: mulți adulți au dat în mintea copiilor și se comportă mai rău decât cei mici! Și-atunci, ca să poată face o diferențiere între copiii care nu au fost cuminți și adulții care se comportă precum copiii, pentru că, la fel, nu au fost nici ei cuminți, Moș Nicolae s-a hotărât ce daruri să le facă ambelor categorii.
Astfel, pentru primii a pregătit o nuielușă în vârful căreia să fie o bomboană, iar pentru cei din a doua categorie – nuielușe cu cartonaș roșu în vârf! Prin urmare, în această dimineață, copiii cuminți au găsit în ghetuțe dulciuri și jucării, iar cei care deja se știau că fac parte din categoria celor zburdalnici și neascultători – nuielușe cu bomboană în vârf! Însă, destui posesori de încălțări, evident foarte lustruite, au avut surpriza vieții lor: s-au trezit cu nuielușe cu cartonaș roșu în vârf! Având în vedere că se spune că toată lumea se pricepe la fotbal, automat, și cei care s-au trezit cu surpriza din pantofi au știut imediat ce înseamnă să primești cartonașul roșu. Dar, dilemă! De ce tocmai ei, oameni mari, cu funcții mari, s-au trezit cu avertismentul că au încălcat grav sau repetat un regulament, așa cum se întâmplă la un meci de fotbal? Se mai uită încă o dată, cu un ochi, la pantofii lustruiți, din piele fină, de marcă, pantofi cu care au mers la întâlniri și proiecte importante, cu care au negociat ori au pus condiții în discuții și mai importante, cu multe mize, iar cu celălalt ochi la nuielușa cu cartonașul roșu în vârf. Nedumeriți, se duc, din nou, în fața oglinzii și își pipăie fața. ”Sunt tot eu! Sunt cel mai tare! Nimic nu mă schimbă, nimic nu mă doboară!”, își spun în gând, repetând o frază motivațională, pe care o repetă, de fapt, în fiecare dimineață. După care, brusc, ca și când ar fi avut o revelație, își dau cu mâna peste frunte și rostesc: ”Ce copil sunt! A venit Moș Nicolae! Dar de ce a venit cu o astfel de nuielușă?”
Ei bine, dacă aceia care, în această dimineață, s-au trezit în pantofi cu o nuielușă cu cartonaș roșu în vârf s-ar mai uita o dată în oglindă ar avea și răspuns la această ultimă întrebare. Chiar dacă sunt adulți, în oglindă este însă reflexia, pentru fiecare în parte, a unui chip de copil, dar nu a oricărui copil. Ci a unuia răzgâiat, care consideră că are dreptul la toate. A unui copil care, atunci când vrea ceva, dar mai ales să obțină ceva, este de ajuns să pună piedică altuia, să țipe ori să dea vina pe altcineva. Își oprește, întotdeauna, bucata cea mai mare, pe principiul că acela care împarte parte își face întotdeauna și știe, la fel de bine, să-i ducă pe alții… cu zăhărelul, ca să-i fie tot lui bine, iar din orice negociere, indiferent pe ce anume, face în așa fel încât să se aleagă cu propriul câștig. Cine sunt acești oameni mari cu fețe de copii? Se știu ei, foarte bine! Sunt cei cu pantofi bine lustruiți, dar, mai ales, cu funcții mari, care, atunci când îți văd propriul interes, se comportă mai rău decât niște copii. Dar, cum este cazul ca și aceștia să mai fie trași de mânecă de către cineva, atenționându-i de încălcarea gravă sau repetată a unor regulamente ce țin de realitatea de zi cu zi, Moș Nicolae și-a asumat sarcina de a-i sancționa cum știe el mai bine: cu o nuielușă care are în vârf un cartonaș roșu! În aceste condiții, e de văzut dacă, în perspectiva venirii lui Moș Crăciun, cei în cauză îți vor revizui comportamentul fără să mai facă demonstrația, aproape zilnic, că oameni mari fiind nu le este greu să dea în mintea copiilor atunci când își urmăresc propriul interes.