Nicoleta Dumitrescu
Potrivit tradiției populare, astăzi, de Ignat, din curțile gospodăriilor, în România, ar trebui să se audă, cu ecouri, guițatul prelung al porcilor, simțind iminenta lor sacrificare. Pentru casele unde, prin bătătură, s-a plimbat și un purcel, care să fie tăiat înainte de Crăciun, acest lucru poate fi considerat un adevărat noroc, având în vedere faptul că, din cauza prețurilor mai mult decât piperate, mulți români au fost nevoiți să taie carnea de porc de pe lista cumpărăturilor pentru masa de Crăciun.
Pe de altă parte, după cum se observă în vitrinele magazinelor, scumpirea cărnii și a preparatelor din carne de porc era previzibilă, având în vedere crizele multiple din acest an, dar și reducerea efectivelor de animale, pe plan național, din cauza pestei porcine africane, care a dus la sacrificarea, forțată, a zeci de mii de capete. În aceste condiții, anul acesta, mulți români vor tăia porcul… de pe listă, de pe lista cumpărăturilor de Crăciun, și vor opta pentru clasicul pui la ceaun! Sau, cum deja unii au şi anunţat, pentru ca în casă să miroasă ,totuşi, și a carne de porc, vor opta pentru o pereche de ”adidași”, în condițiile în care jumările, după cum s-a văzut inclusiv în curtea Ministerului Agriculturii, la Târgul de Crăciun, se vând chiar și cu 120 lei/kg! De tobă nici nu mai încape vorba, preparatele tradiționale de porc având niște prețuri care taie, pe loc, orice poftă!
Vremurile pe care le traverăsăm au făcut, de altfel, ca Sărbătoarea Crăciunului din acest an să vină și cu tristeți multe, chit că este un Crăciun liber, fără restricții, după perioada pandemiei. Iar tristețea se vede cu fiecare drum făcut la magazin, unde un produs sau altul nu mai are afișat același preț pe care îl avea în urmă cu câteva zile. Totul s-a scumpit, inclusiv pâinea, așa că, de la o zi la alta, fiecare familie care trăiește de la o leafă la alta reduce la minimum lista de cumpărături, tot tăind unul sau mai multe produse a căror achiziționare consideră că mai poate fi amânată.
De cealaltă parte, politicienii se laudă, care mai de care, că au venit în sprijinul românilor, majorând pensii și salarii minime. Numai că tot ei, politicienii, nu știu ce înseamnă să trăiești într-o lună ”cu praful de pe tobă”, ca venit lunar, după ce tai de pe listă, ca achitate, ratele la bănci, datoriile făcute pe la rude ori cunoștințe, plata facturilor. Nu știu, pentru că ei raportează totul la costul extrem de mic al meniului de la cantina Parlamentului, ca să nu mai vorbim despre faptul că la orice acțiune la care aceștia au statutul de invitat, evenimentul are inclusă și o masă, evident de protocol!
Și mai trist este faptul că, odată cu scumpirea pâinii, s-a dus până și șansa de a-ți potoli foamea cu ”un amărât de covrig” și-un iaurt. Pentru că un covrig mic, rotund, care înainte costa 20 de bani, acum se vinde la 40 chiar 50 de bani, iar covrigul împletit, cu semințe, a trecut de 3 lei, în timp ce o cutie cu iaurt costă și ea 4 lei, chiar și mai mult!
În aceste condiții, să mănânci de post a devenit o adevărată provocare, iar cumpărăturile pentru masa de Crăciun – o mare, mare tristețe!