V. Stoica

Una dintre instituțiile complet digitalizate din România este Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Prahova a devenit, ieri, pentru un grup de elevi din România (Școala Nicolae Simache din Ploiești), dar și din Bulgaria, Turcia, Croația și Letonia, participanți la programul Erasmus +, un exemplu de bună practică în privința eliminării birocrației.
Digitalizarea administrației publice în raport cu cetățenii sau cu beneficiarii fondurilor nerambursabile, în cazul instituțiilor precum AFIR, reprezintă o necesitate atât pentru solicitanți, cât și pentru funcționari, astfel încât accesarea programelor de finanțare, dar și comunicarea, să fie mult mai facilă. Directorul OJFIR Prahova, Mihai Dragomir, le-a captat atenția elevilor, prezentându-le – alături de funcționari din cadrul instituției – cum se pot obține bani europeni fără ca solicitanții să mai umble cu dosare, să stea la rânduri sau, mai mult decât atât, să umble după documentele necesare la depunerea proiectelor. Cum și elevii au învățat în sistem online în toată Europa în perioada pandemiei, și Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Prahova le-a venit în sprijin beneficiarilor de fonduri pentru investițiile din zona rurală – atât agricole, cât și non-agricole, persoanelor juridice sau unităților administrativ-teritoriale asociate în Grupuri de Acțiune Locală – printr-un dialog exclusiv online.
În plus, conexiunea cu celelalte instituții le permite funcționarilor din OJFIR să obțină și să verifice documentele necesare fără ca solicitanții de fonduri să mai fie plimbați între diferite sedii administrative.
Mai mult decât atât, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a lansat recent și aplicația gratuită AFIR Info, realizată pentru telefonul mobil, pentru o comunicare cât mai facilă și rapidă cu solicitanții și cu beneficiarii investițiilor finanțate.
”Instituția noastră se ocupă cu absorbția fondurilor europene și este o instituție 100% digitalizată. Așa cum și voi, elevii, folosiți sistemul online, laptopurile, telefoanele, atât pentru a discuta unii cu ceilalți, cât și pentru a vă documenta, pentru a obține informațiile care vă sunt necesare, așa și în cazul instituției noastre, beneficiarii noștri pot sta în fața calculatorului de acasă și își pot depune proiectele în sistem real, iar noi le putem accesa și verifica în calculatoarele noastre. Chiar și noi, angajații, când facem cererile de concediu, de exemplu, nu le mai facem pe hârtie, ci direct în sistem online”, le-a explicat directorul Mihai Dragomir elevilor prezenți.
De remarcat că Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Prahova a încheiat anul 2022 cu un grad de absorbție a fondurilor europene de 100%.