Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord rămâne pentru România pilonul de bază al politicii noastre de securitate, a declarat, ieri, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer, potrivit Agerpres.
Petrescu a spus că amiralul Bauer „păşeşte pe un teritoriu cu o populaţie care are un profund sentiment de apartenenţă la spaţiul euroatlantic”. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, „acest sentiment al apartenenţei este mai important ca oricând”, a arătat el. „Am crescut capacitatea defensivă a scutului NATO în România”, a afirmat şeful SMAp. De asemenea, a adăugat că în prezent există în România peste 30 programe de înzestrare ale Apărării, una dintre priorităţi fiind înzestrarea capabilităţilor pentru forţele navale.
La rândul său, Robert Bauer a spus că România şi-a demonstrat dedicarea „din prima zi în care a aderat la Alianţă”. „Aţi dovedit că înţelegeţi adevărata valoare a apărării colective”, a punctat şeful Comitetului Militar al NATO.
„Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina atât cât este nevoie”, a susţinut înaltul oficial NATO, adăugând că, dacă Rusia va înfrânge Ucraina, „nu se va opri”.