* Armata, justiţia și sistemul medical – în topul încrederii

Datele sondajului Eurobarometru publicate la începutul acestei săptămâni de Comisia Europeană și preluate de Hotnews evidențiază că
mai mult de jumatate dintre români discuta ocazional subiecte referitoare la politica naționala și locala cu familia, prietenii sau cunoștințele. Cea mai mare pondere o reprezinta cei cu vârste între 45-54 de ani, în timp ce mai mult de o treime dintre tinerii între 15-24 de ani declara ca nu discuta niciodata subiecte de politica naționala, iar 43% subiecte de politica ­locala. aÎncrederea în partidele politice a scazut de la Eurobarometrul precedent, 73% dintre români declarând că tind să nu aibă încredere în partide, față de 64% în vara anului 2022. Valoarea este apropiata de media europeană, unde 75% dintre europeni declară că nu au încredere în partidele politice.
În România, încrederea este scăzută și în Parlament, doar 23% dintre cetațeni declarând ca au încredere în aceasta instituție și în Guvern (21%), încrederea fiind în scadere față de anul trecut.
La polul opus, instituțiile în care românii afirmă că au cea mai mare încredere sunt armata (61%), sistemul juridic (46%) și sistemul medical (53%). Raportul naţional pentru România face parte din exerciţiul Eurobarometru standard, publicat la fiecare început de an. Datele au fost colectate în perioada 12 ianuarie – 6 februarie 2023, folosind un eşantion de 1.041 respondenţi cu vârsta de peste 15 ani.