• Recomandarea este ca părinţii să ţină copiii acasă
• Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniţi la școală
• Guvernul va continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pentru definitivarea pachetului legislativ
Sindicaliștii au anunțat că profesorii vor intra de astăzi în grevă generală! Reprezentanții profesorilor au respins oferta Guvernului care constă în bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanți. Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile cu Guvernul că greva profesorilor va continua. „Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie soluții pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Pesonalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului”, a spus acesta. „Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țină copiii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală”, a adăugat acesta, afirmând că pe masă au fost puse „doar intenții” din partea Guvernului.
Consultările dintre sindicalişti şi reprezentanţii Guvernului au început ieri, la ora 14:00, la Palatul Victoria, dar au eșuat. ”Prioritatea Executivului este Educaţia, aceasta fiind unul din domeniile prioritare ale coaliţiei guvernamentale”, a declarat, ieri, premierul Nicolae Ciucă, la începutul negocierilor cu sindicatele din Educaţie. Alături de Nicolae Ciucă s-au aflat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Muncii, Marius Budăi şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.
Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de ieri cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.
Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului. Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8, susţine sursa citată. „Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, precizează comunicatul. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educaţia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare, potrivit comunicatului.
Sindicatele din Educaţie au anunţat declanşarea grevei generale pentru luni, 22 mai, revendicările lor vizând: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.