Luiza Rădulescu Pintilie

Închinată Sfinților Români și purtându-le numele, Biserica Ortodoxă din Lausanne-Elveția a avut între închinători, nu cu mult timp în urmă, în duminica marii sărbători a hramului, și 16 copii din comuna prahoveană Blejoi, alături de preotul Ștefan Potop, cel care i-a adunat într-un cor și le-a dat un nume purtător de vechi, profunde și frumoase semnificații – “Laurii Blejoiului”. Fiindcă numele acesta e legat de puritate – iar copilul este el însuși întruchiparea purității, de înțelepciune și izbândă, dar deopotrivă și de viață veșnică, în iconografia creştină Iisus fiind înfăţişat adeseori cu o coroană de lauri, drept Cel care a învins moartea. Ducând cu ei toată această înzestrare de simboluri, alăturată entuziasmului, emoției și curiozității vârstei lor, dar și talentului și dăruirii cu care dau glas cântărilor bisericești, cei 16 copii s-au putut bucura de o asemenea prezență ca răspuns la calda invitație adresată de preotul Adrian Diaconu, ctitor al Bisericii “Sf. Cuv. Parascheva” din Blejoi și care este, de 32 de ani, slujitor al bisericilor ortodoxe românești din Geneva și Lausanne-Elveția.
O invitație care a putut fi onorată, în perioada 15-22 iunie a.c., după cum ne-a mărturisit preotul Ștefan Potop „din dragostea domnului Adrian Dumitru, primarul comunei Blejoi și a prietenilor săi, transportul fiind asigurat cu autocarul de către prietenii noștri de la NTS Tour, astfel încât copiii s-au bucurat de vizitarea Vienei și Budapestei, dar și a Elveției pe care am străbătut-o de la est la vest, mergând către zona păstorită de părintele nostru drag”.

Și, cu siguranță, o asemenea călătorie nu se poate uita ușor de către niște copii, unică poate pentru mulți dintre ei, așa cum participarea la ceremonia săvârșită în biserica din Lausanne sub păstorirea Preasfințitului Marc Nemțeanu, episcop vicar al Mitropoliei Europei Meridionale și Occidentale, cu sediul la Paris (în foto, alături de copii și de preoții Adrian Diaconu și Mihai Pura – împreună cu care cel dintâi slujește și la Biserica Ortodoxă din Geneva, precum și de preotul Ștefan Potop), delegat al Mitropolitului Iosif, va păstra multă vreme ecou în sufletele lor, cu atât mai mult cu cât ei înșiși au dat răspunsurile întru slavă și duhovnicie din strana sfântului lăcaș, sub conducerea colegei lor Beatrice-Mihaela Puiu. Și e spre lauda preotului care a înființat acest cor că a ales ca în cadrul spectacolului susținut în fața celor prezenți după încheierea slujbei să includă și piesa” Rugăciune”, pe versurile poetului național Mihai Eminescu, comemorat chiar pe la 15 iunie și căruia, în apropiere de Lausanne, la Vevey, îi este înălțat un monument.
Și cine ar putea să nu fie emoționat auzind un grup de copii cântând, sub bolta unei biserici: Crăiasa alegându-te,/Îngenunchem rugându-te,/Înalță-ne, ne mântuie/Din valul ce ne bântuie/; Fii scut de întărire/Și zid de mântuire,/Privirea-ți adorată/Asupră-ne coboară,/O, Maică prea curată/Și pururea fecioa­ră,Marie!”?! Așa cum multe emoții duc cu ei, cel puțin pentru o vreme, copiii care au avut prilejul, însoțiți de preotul Adrian Diaconu, care le-a prilejuit toată această experiență, și preotul Ștefan Potop care îi crește în această frumoasă pasiune de a vizita
Geneva și renumitele stațiuni Montreux și Vevey, de pe malul Lacului Leman, dar și Fabrica de brânzeturi “Le Gruyerre” și Fabrica de ciocolată „Cailler”. Și pentru că știe cât de importante sunt o asemenea deschidere și o asemenea cunoaștere la vârsta copilăriei, preotul Ștefan Potop nu a întârziat să-și exprime mulțumirea pentru cei care le-au oferit copiilor o asemenea șansă:
“Această experiență a corului nostru va rămâne multă vreme în inimile noastre, cei 16 membri păstrând în rugăciunile lor pe părintele Adrian Diaconu, dar și pe domnul primar Adrian Dumitru, fără de care această bucurie nu ar fi fost posibilă. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate!”. Iar părerea de rău a preotului legată de faptul că, rămași să susțină examenul de Evaluare Națională, câțiva membri ai corului nu i-au putut însoți, s-a transformat în mulțumirea sa că aceștia au luat note mari , ceea ce le dă speranțe că vor putea fi admiși la liceele pe care le doresc. Și e acesta nu numai gândul unui preot, ci și cel al unui părinte, care are la rându-i doi băieți, în vârstă de 5 și 13 ani, cărora le-a transmis de asemenea smerenia și bucuria apropierii de glasul cântării bisericești. Dovadă că, peste câteva zile, aceștia vor participa la Festivalul Internațional de Toacă și Clopot „Cuvântul care zidește“, desfășurat în orașul Victoria-Brașov și de unde, la ediții anterioare, concurenți pregătiți de preotul Ștefan Potop s-au aflat printre cei mai buni.