Vara îngreunează obținerea unui somn de calitate în special din cauza temperaturilor ridicate, apoi din cauza faptului că ziua este mai lungă și ca urmare suntem tentați să socializăm până târziu, mult peste ora la care ar fi trebuit să fim în pat și să dormim.
Lipsa unui somn de calitate poate duce la tulburări de dispoziție, boli de inimă, obezitate, diabet, atac de cord, accident vascular cerebral și multe altele. Există însă lucruri pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți somnul chiar și atunci când este cald afară. Iară căteva sfaturi prezentate de Hotnews.ro.
1. Stabilirea și respectarea unei rutine de somn. A păstra o oră constantă de culcare și una de trezire (chiar și în weekend sau în vacanță) poate ajuta la reglarea ceasului intern al organsimului și la îmbunătățirea calității somnului. Apoi, în fiecare seară, pregătiți-vă mintea și corpul înainte de culcare făcând lucruri care vă plac: o baie relaxantă, lectura unei cărți sau audiție muzicală. (În surdină, desigur!) Contează mult și atmosfera: lumină la o intensitate scăzută și o ținută confortabilă pentru somn.
2. Fiți activ, însă doar în timpul zilei! Chiar dacă exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătate, momentul în care sunt făcute este, de asemenea, important. Pentru cele mai bune rezultate, încercați să faceți exerciții fizice dimineața devreme. Vă va ajuta să vă reglați ceasul corpului și este mai puțin probabil să interfereze cu somnul. De asemenea, ar trebui să evitați să faceți exerciții fizice seara, înainte de culcare. Exercițiile fizice generează căldură, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru corp să se răcească așa cum trebuie pentru a favoriza somnul, mai ales când afară este cald. Dacă nu puteți face exerciții fizice dimineața, asigurați-vă că antrenamentul de seară se face cu cel puțin 90 de minute înainte de culcare, astfel încât organismul să aibă timp să se răcească.
3. Aveți grijă ce mâncați și beți înainte de culcare. Deși probabil știți deja că ar trebui să limitați consumul de cofeină seara, ei bine, trebuie limitat și cel de alcool în orele de dinaintea culcării. Chiar și mâncatul târziu în noapte poate interfera cu calitatea somnului. Nu mai consumați alcool cu 3-4 ore înainte de culcare, iar ultima masă să fie cu 2-3 ore înainte să mergeți la somn.
4. Păstrați camera răcoroasă. Deoarece confortul termic este diferit de la persoană la persoană, asigurați-vă că temperatura din dormitor este cea confortabilă. Aerul condiționat, ventilatorul sau un topper pus pe saltea (sau chiar un prosop) vă vor ajuta să dormiți la răcoare. Atenție și la lenjeraia de pat sau la pijamale, care e bine să fie din materiale naturale. Puteți încerca și așezarea unei tăvițe cu gheață în fața ventilatorului.
5. Schimbați-vă poziția de somn. Experții în somn recomandă să dormim cu brațele și picioarele întinse. Făcând acest lucru, căldura corpului va fi eliberată, nu reținută, așa cum se întâmplă atunci când dormim ghemuiți.
6. Dormiți singur. Atunci când două corpuri se ating sau sunt în contact strâns unul cu celălalt au tendința de a radia căldură. Când se întâmplă acest lucru, crește temperatura zonei înconjurătoare. În consecință, împărțirea patului cu o altă persoană poate crea un mediu mai cald, care, în cele din urmă, vă va face și să adormiți mai greu și să vă treziți mai des.