Luiza Rădulescu Pintilie

„Cântecul mi-a plăcut de când mă ştiu şi cu ăsta mor, iar dacă ar fi să mă mai nasc o dată tot drumul cântecului popular l-aş urma”, acesta este crezul nu numai mărturisit, ci și confirmat și reconfirmat în cei mai bine de cinzeci de ani de slujire a folclorului prahovean, muntenesc și românesc de renumita interpretă de cântec popular Maria Văduva.
Și sunt multe dovezile că prin harul și dăruirea cu care a strălucit pe scenă și de acolo a cucerit inimile multor generații de public are locul său între aceia care au încredințarea că a face lucrarea pe care Dumnezeu o dă fiecăruia dintre noi prin talantul cu care îi împodobește existența este ceva mai important decât viața, dându-i acesteia și mai mult sens și rost. Iar dacă astfel și-a construit și condus propria carieră, urmând îndemnul marii artiste Ioana Radu de a-și găsi propriul drum artistic și a-și defini propria “voce” cu care să ajungă la inimile celor care o ascultă, exemplul său de muncă și de vocație artistică merită să fie un model pentru cei care visează să ajungă la rândul lor pe scenă. Și dacă azi artista Maria Văduva are toată îndreptățirea să fie mulțumită nu numai de ceea ce a dat cântecului popular românesc și celor care îl iubesc, ci și de moștenirea dăruită, alături de soțul său, muzicianul Constantin Văduva, propriului fiu, renumitul naist Romeo Văduva, cu siguranță nu poate să fie decât un motiv în plus de mulțumire acela de a ști că frumusețea și originalitatea cântecului popular sunt duse mai departe de o nouă generație de artiști.
Devine astfel mai mult decât de apreciat inițiativa interpretei și realizatoarei de televiziune Maria Tănase Marin de a iniția și organiza în Prahova, prin Fundația pentru cultură și artă Maria Tănase Marin și cu sprijinul Consiliului Județean Prahova, un Festival-­Concurs Național de Folclor destinat tinerilor interpreți ai cântecului popular care să poarte nu numai numelei artistei Maria Văduva, ci să aibă și înrâurirea artistică și afectivă a acesteia. Iar un prim răspuns pe măsură este acela că s-au înscris 26 de concurenți din toate zonele țării, după etapa preselecției 19 dintre ei urmând să apară în fața publicului, în zilele de 15 și 16 septembrie a.c., cu începere de la ora 17,00, în cadrul spectacolelor găzduite de Sala Europa din cadrul Palatului Administrativ. Astfel, își vor urma visul să meargă pe drumul cântecului popular slujit, cu har și dăruire, pe viață, de artista Maria Văduva tinerii interpreți Bocan Ștefania (Prahova), Chelaru Fabiana Ștefania (Neamț), Cochirleanu Flavia (Buzău), Costea Teaodora Cristina (Brăila), Daniel Nicolae Constantin (Prahova), Diac Sabina Cristina (Neamț), Dinu Andrei Daniel (Buzău), Dîrjan Roxana Diana (Sălaj), Durbăcea Ana Maria (Prahova), Horeangă Andreea (Neamț),Ilici Ștefania Ioana (Prahova), Moanță Daria Andreea (Olt), Roman Andreea Lorena (Brăila), Roiniță Miruna (Vrancea), Tincău Iulia și Ilaria (Sălaj), Tișe Diana (Mureș), Vartolomei Teodora (Constanța), Vasiloiu Alexandra (Dâmbovița), Vlad Robert Daniel (Buzău).
Din juriul Festivalului – Concurs Național de Folclor ”Maria Văduva” fac parte : prof. dr. Maria Tănase Marin – președintele juriului, Ileana Vieru – realizator Radio România Antena Satelor, Teodor Florentin Isaru – Radio România, prof. Camelia Andrei-Nastasia, prof. Maria Radu, Alisa Toma-interpretă de cântec popular, preot Alexandrescu Georgian.
Intrarea este liberă pentru cei care vor să-i cunoasă pe tinerii și talentații interpreți și care vor avea de asemenea prilejul să asculte în cadrul festivalului și unii din cei mai renumiți interpreți de folclor ai momentului: Mioara Velicu, Floarea Calotă, Maria Tănase Marin, Briana și Romeo Văduva, Georgel Nucă, Doina Badea, Viorica Podgoreanu, Marcel Părău, Constantin Ghinea Dumitrache, Jenica Bercea Anton, Alisa Toma , Maria Radu, Adela Dumitru, Adriana Deaconu, Camelia Andrei, Luminița Toma, Marius Măcelaru, Ștefania Luzinschi, Nicușoara Cătălina Ilie, alături de Ansamblul Folcloric “Garofița” Brătășanca-Prahova. Prezintă interpreta Ana Maria Pătrășcioiu.