George Marin

Continuăm să depănăm firul poveștii vieţii antrenorului emerit Emil Popa, așa cum el însuși ne-a descris-o, cu puţină vreme înainte de a părăsi această lume. Din păcate, multe amănunte legate de viaţa maestrului sau de performanţele realizate în competiţiile pugilistice vor rămâne pe veci nepovestite de cel care le-a trăit, care le-a înfăptuit. Nelăsându-ne să lămurim multe aspecte pentru a desăvârși povestea, firul curmat al vieţii maestrului ne pedepsește pentru lipsa de inspiraţie în a culege cât mai devreme nepreţuitele amintiri.

Undă verde
Doar ce s-a întors Gică Răileanu din drumul său de la căminul Uzinei „1 Mai” cu vestea că a identificat un loc unde am putea ridica plănuita nouă sală de box că am și încălecat bicicleta. Aveam bicicletă atunci și umblam cu ea peste tot unde aveam treabă. Ajungeam repede oriunde, mai ales că, în afară de autobuze și camioane, mai rar vedeai mașini pe stradă. M-am dus la cămin. Nu știam locul că nu ajunsesem acolo până atunci, nu avusesem vreo treabă pe acolo. În urma mea a venit și Răileanu. M-am uitat și eu, ne-am învârtit jur-împrejurul locului să vedem în care dintre cele două intrânduri ale căminului ar fi mai bine de amplasat sala, am măsurat noi pe acolo, mai mult cu pasul, să vedem dacă spațiul ne ajută. Lămurit bine, i-am spus lui Răileanu: „Măi Gică, tu știi că ai dreptate? Ai dreptate! Aici e loc bun să punem sala”.
Înapoi la Uzină fuga-fuga de bucurie că am găsit locul potrivit! Am mers la domnul Marius Dobrescu, șeful secției „Proiectare” în acel moment. Ulterior a devenit directorul părții aceleia din Uzină unde acum este Mall-ul, la Mecano-Energetic. L-am rugat pe domnul Dobrescu să trimită acolo pe cei mai buni proiectanți pe care îi are în subordine să vadă despre ce este vorba și ce se poate face acolo, dacă ni se poate împlini proiectul nostru pentru sală. Răspunsul lor ne-a bucurat foarte tare. Au spus clar: „Da, se poate face sala acolo”.
Am mers mai departe. Am discutat cu directorul general, cu secretarul de partid, cu președintele de sindicat, cu toți cei care sub o formă sau alta aveau un cuvânt de spus. Toată lumea a fost de acord să ridicăm sala de box pe locul în care ea ființează și astăzi.