Pariurile trucate sunt confirmate ca una dintre activitățile în care infracțiunile continuă să investească pentru a „spăla” veniturile ilegale și pentru a crește câștigurile. Acesta este ceea ce reiese din cel mai recent raport al Centrului European de Criminalitate Financiară și Economică al Europol, potrivit playresponsibly.ro și Hotnews.
Conform studiului, alte servicii criptomonede sunt folosite și pentru spălarea banilor. Crypto ATM-urile sunt forma de schimb folosită pentru a converti moneda în criptomonedă și invers, cu scopul de a spăla veniturile criminale și de a transfera fonduri în străinătate. NFT-urile vă permit să creați articole individuale specifice pentru a vinde și a tranzacționa pe un blockchain. O altă utilizare populară a acestei tehnici este direcționarea veniturilor din infracțiuni în platforme de jocuri de noroc în criptomonede, unde infractorii pot pretinde că au câștigat jocurile de noroc. Aceste platforme sunt adesea găzduite în jurisdicții din afara UE, iar tranzacțiile interne sunt dificil de urmărit. Voucherele Crypto folosesc carduri de debit preplătite ca metode de plată.
Aranjarea meciurilor pentru pariuri și alte motive este o activitate criminală larg răspândită. Fotbalul rămâne ținta cea mai vizată a rețelelor criminale internaționale din UE, cu un accent deosebit pe sportivii din competițiile de nivel inferior și cluburile de tineret. Ligile și competițiile mai mici sunt mai vulnerabile, deoarece le lipsesc resursele pentru a implementa contramăsuri-cheie și există mai puțină acoperire mediatică.
Alte sporturi afectate sunt baschetul, tenisul, handbalul și cricketul. Este posibil ca totul să se îndrepte din ce în ce mai mult către piața e-sporturilor în creștere, care oferă premii foarte mari echipelor și jucătorilor individuali. Exemplu de caz în iulie 2023, într-o operațiune condusă de Europol și poliția spaniolă. Poliția a arestat 17 membri ai unei rețele criminale dedicate corupției sportive. Printre cei arestați se numără președintele și jucătorii unui club care joacă în divizia a cincea a campionatului spaniol de fotbal.
Indivizii sunt suspectați că manipulau meciurile punând pariuri mari pe rezultatele lor. Ancheta, încă în derulare, vizează meciurile disputate în ultima etapă a sezonului. După ce au primit un număr mare de pariuri pe anumite rezultate și au mizat sume considerabile, casele de pariuri au devenit suspicioase și au raportat aceste rezultate.
Infractorii din acest domeniu sunt formați atât din indivizi oportuniști, cât și din rețele criminale. Rețelele criminale folosesc o rețea largă de conexiuni pentru a facilita contactele cu jucătorii, agenții de jucători și oficialii de meci și de club din UE și nu numai.
Acestea vizează evenimente sportive din întreaga lume, uneori mai multe evenimente care au loc în același timp și activități de pariuri asociate prin intermediul furnizorilor online sau offline. Rețelele criminale din UE lucrează adesea cu colaboratori din Asia, pentru a plasa pariuri. Ei exploatează în principal companii de pariuri cu sediul în Asia. Aparent, o rețea criminală poate controla operațiuni mari de aranjare a meciurilor, în mai multe competiții sportive, din mai multe țări.