Proiectul de lege inițiat, printre alții, și de liderul PSD, Marcel Ciolacu, prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) a fost adoptat de Senat. Au fost 64 de voturi “pentru”, zece “contra” și 12 abțineri, potrivit Hotnews.
Pe 13 aprilie, într-un mesaj pe Facebook, Ciolacu anunța că prin acest proiect PSD “protejează produsele tradiționale românești”.
“Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse”, a scris acesta.
Potrivit proiectului, care urmează să fie adoptat acum și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, dispozițiile legii ar urma să se aplice tuturor operatorilor economici care produc, prepară și comercializează în România produsele prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale către populație. De asemenea, “indicarea informațiilor privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, comercializate prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”.