Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, marcată anual pe 18 octombrie, este momentul în care instituțiile responsabile cu contracararea acestui fenomen ies în spațiul public cu date despre situația din România. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane este una dintre aceste instituții, care a dat publicității informații despre numărul cazurilor înregistrate în primele șase luni ale anului 2023. Astfel, 160 de persoane, victime ale traficului de persoane, au fost înscrise în Sistemul Integrat de Monitorizare și Evaluare a Victimelor, mai bine de jumătate fiind minori!
Deputatul PSD Prahova Rodica Paraschiv a tras un semnal de alarmă ieri, de Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane.
”Semnal de alarmă – copiii, cele mai multe victime ale traficului de persoane, în România! Deși, conform datelor oficiale, în primul semestru al acestui an, au fost înregistrate mult mai puține victime ale traficului de persoane, comparativ cu anii trecuți, rămâne o mare problemă faptul că în mai bine de jumătate dintre cazuri vorbim despre copii! Dintre cele 160 de victime ale traficului de persoane aflate oficial în statisticile din prima jumătate a acestui an, 57% sunt minori, zeci de copii fiind traficați pentru a fi exploatați sexual sau prin muncă ori cerșetorie! Atât în România, cât și în state precum Germania, Regatul Unit, Spania sau Elveția!
Și mai grav este că, în cele mai multe dintre cazuri, victimele au fost recrutate de către persoane aflate în cercul de cunoștințe, prieteni, vecini sau chiar rude!
Instituțiile statului trebuie să se dovedească mai responsabile în combaterea fenomenului traficului de persoane. Dar, pe de altă parte, fiecare dintre noi suntem obligați, cel puțin moral, să luăm atitudine, anunțând cazurile suspecte la TELVERDE 0800800678”, este mesajul pe care l-a transmis parlamentarul social-democrat de Prahova.