US soldiers serving in NATO-led peacekeeping force KFOR, guard a checkpoint on the road near the northern Kosovo border crossing of Jarinje, along the Kosovo-Serbia border, Kosovo, Sunday, Dec. 18, 2022. Tensions between Serbia and Kosovo flared anew during the past week after Serbs erected barricades on the main roads in the north of the province to protest the arrest of a former Kosovo Serb police officer.,Image: 745399473, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required., Model Release: no, Credit line: Marjan Vucetic / AP / Profimedia

Armata Română va suplimenta forțele dislocate în Kosovo în cadrul misiunii NATO-KFOR și va trimite în perioada următoare o companie de infanterie în misiunea de asigurare a păcii din Balcani.
„Ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord Atlantic cu privire la suplimentarea forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest, România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie, nominalizată ca parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo. România și-a asumat, ca aliat NATO și stat membru UE, angajamentul de a contribui cu forțe și mijloace militare la efortul de menținere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest”, transmite MapN, potrivit Hotnews.
La acest moment, România are dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia și Herțegovina (țara noastră fiind unul dintre cei mai importanți contributori cu trupe la operația UE EUFOR ALTHEA din această țară, la care asigură funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă) și aproximativ 80 de militari în Kosovo, în operația NATO – KFOR.
KFOR, prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări.
Duminică, un purtător de cuvânt al Alianţei a anunţat că aproximativ 600 de soldaţi britanici vor fi dislocaţi în Kosovo pentru a consolida prezenţa NATO în această fostă provincie sârbă, unde a avut loc un atac armat pe 24 septembrie.
Totodată, Germania a anunțat că nu exclude o creştere a contribuţiei cu trupe germane la misiunea de pace a NATO din Kosovo.
În cadrul ultimelor violențe, care au avut loc la 24 septembrie, un comando paramilitar format din câteva zeci de bărbați a ucis un polițist kosovar albanez și a rănit un altul la o baricadă din apropierea satului Banjska, în nordul Kosovo, o regiune în care sârbii sunt majoritari.
Trei membri ai comandoului, toți sârbi kosovari, au fost ulterior uciși, iar alți trei au fost arestați în cadrul unei operațiuni lansate de forțele speciale ale poliției kosovare. Rusia a dat vina pe Kosovo pentru „vărsarea de sânge”.
Ceilalți au fugit. Statele Unite, principalul aliat internațional al Kosovo, au avertizat vineri cu privire la o „desfășurare militară majoră a Serbiei de-a lungul frontierei cu Kosovo”, cerând Serbiei să „își retragă (trupele)”.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat apoi Washingtonul că a proferat „neadevăruri”, fără să nege în mod explicit prezența trupelor sârbe. El precizase că numărul trupelor sârbe era mult sub cel al unei desfășurări similare din luna mai.
Desfășurarea de trupe sârbe la granița Kosovo amintește de comportamentul Rusiei înainte de a declanșa invazia din Ucraina, a declarat luni ministrul kosovar de externe.