Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) se opune continuării plafonării tarifelor RCA la nivelul preţurilor practicate de asigurători şi cere ca o continuare a acestei măsuri să se facă numai la tariful de referinţă afişat de ASF, conform unui comunicat de presă.
“Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) atrage atenţia asupra faptului că prelungirea plafonării tarifelor RCA alungă atât actualii investitori din piaţa de asigurări, cât şi pe cei interesaţi să intre în piaţa din România”, se arată în comunicat.
“Problema majoră a pieţei RCA din România o reprezintă numărul redus de asigurători şi concurenţa insuficientă între puţinii actori care au rămas pe piaţă. Reducerea numărului asigurătorilor RCA (cel mai mic din ultimii 15 ani) a diminuat dispersia riscurilor preluate de aceştia, cu impact semnificativ asupra tarifelor RCA. Este prioritar pentru ASF să identifice soluţii care să încurajeze intrarea unor noi jucători serioşi pe segmentul asigurărilor RCA, cu consecinţa creşterii concurenţei sănătoase pe această piaţă, în beneficiul consumatorilor, şi nu să descurajeze potenţiali noi investitori, prin măsuri populiste care încalcă principii constituţionale şi europene. Ne dorim cu toţii stabilitate şi predictibilitate într-o piaţă care a fost afectată de falimente răsunătoare, falimente care tot din motive populiste, greşit înţelese, nu au fost împiedicate la timp! Este timpul să prioritizăm adoptarea unor soluţii inteligente şi eficiente, care să protejeze în mod adecvat drepturile şi buzunarele şoferilor români şi consumatorilor de asigurări”, se spune în comunicat.
COTAR precizează că sistemul actual discriminează şoferii care achită anual poliţe RCA fără a produce nici un accident, dar care suportă în mod constant creşteri semnificative ale tarifelor RCA, fiind practic sancţionaţi pe piaţă şi obligaţi să plătească mai mult fără a avea însă nicio vină în producerea de accidente sau de daune.
“COTAR solicită Guvernului României şi ASF să respingă orice propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA pe piaţa locală dacă nu se face la tariful de referinţă afişat de ASF”, se mai arată în comunicat.