George Marin
După ce am analizat poziționarea Petrolului în clasament, a sosit timpul să analizăm și cum s-a obținut această clasare.
Debutul ediției curente a fost cu poticneli, în ciuda parcursului limpede din play-out–ul ediției anterioare, unul care aprinsese ceva speranțe. Două puncte obținute în primele trei jocuri au reprezentat o recoltă modestă pentru o echipă care pornise la drum cu obiectivul unui loc 7 sau 8, dar cu dorința niciodată rostită de a prinde un loc în primele șase. Cele două egalități puteau fi victorii dacă penaltiurile ar fi fost transformate. Meciul contra Voluntari – o echipă care a „ciupit” mai mereu la Ploiești – a fost pierdut după ce Petrolul a rămas cu un jucător mai puțin pe teren. Din fericire, a intervenit redresarea într-un meci împotriva echipei campioane, chiar dacă victoria a venit în ultima secvență a partidei. Totodată, s-a ivit și un semn de îngrijorare, echipa fiind egalată la doi pe final de meci, secvență care s-a mai întâmplat și în meciul cu Oțelul. Goluri primite pe final am primit și acasă, cu Craiova lui Mititelu, scorul devenind 4-3 după un liniștitor 4-1. Reversul medaliei se regăsește în meciul contra FCSB, când echipa a revenit de la 0-2, tot pe final de meci.
Rezultatul de bază a fost cel egal. Dintre cele 12 egalități din clasament, 7 au fost 0-0! Privit simplist și nu prea, aceasta înseamnă că apărarea a fost la cotele cerute, în schimb atacul a rămas dator. Nu este altceva decât reflectarea compoziției lotului cu fluctuațiile lui de personal. Nu este de mirare că lunga serie de 0-0 s-a ivit după plecarea lui Irobiso, pentru că ceilalți atacanți… dar vom vorbi despre ei mai târziu. Pentru că multe meciuri din campionat s-au terminat la egalitate, Petrolul nu a avut probleme în a se menține în zona play-off sau în apropierea ei chiar și în condițiile în care era evident că jocul nu poate avea finalitatea dorită din cauza lipsei unui atacant care să nu fie doar cu numele. Tot de la plecarea lui Irobiso, Florin Pârvu a trebuit să schimbe sistemul de joc în funcție de caracteristicile jucătorilor. Inițialul 1-4-2-3-1 a fost schimbat în variante cu cinci apărători: 1-5-3-2, până la plecarea lui Budescu, și apoi 1-5-4-1 cu un atacant fals, la propriu, dar și la figurat câteodată. Ca să nu spunem figurant! Nu mai intrăm în considerente de tactică deoarece ele sunt vizibile și din înaltul tribunei fanilor. Mai ales de acolo!
Câteva cuvinte despre Cupa României. Petrolul a ratat calificarea în sferturile de finală nu din cauza golului marcat de Sibiu în ultra-prelungirile meciului de la Târgoviște și nici din cauza faptului că nu a câștigat meciul contra Sepsi, o echipă serioasă, deși a avut coborâșurile ei în evoluție. Ci din cauza acelui 2-1 de la Pecica, scor depășit copios și de Sibiu și de Corvinul.
Apărarea
Cu Zima integralist în poartă, Petrolul a făcut o afacere foarte bună. Are de primit mulțumiri pentru câteva puncte obținute de echipă. În rest, Meijers a fost punct fix, în afară de debutul campionatului, când lentul și slab orientatul tactic Garutti nu l-a putut suplini eficient. Meijers este autorul unei fabuloase curse din terenul său până în careul mic al Craiovei lui Rotaru. Nefiind obișnuit cu asemenea faze, olandezul a pasat în loc să șuteze, ocazia ducându-se pe apa Jiului. Țicu a lipsit opt etape (șase în campionat) fiind suspendat după meciul cu Sibiul. Și el un punct fix în echipă, a avut un debut ceva mai fluctuant, poate și din cauza faptului că nu a avut vacanță în vară. La revenire, pare să fie pe linia bună, în creștere. Alte două piese inamovibile sunt Papp și Doua. Destul de dificil să i se poată reproșa ceva lui Papp în afară de eliminarea prostească din meciul contra Rapidului. În schimb, Doua pare în ușor regres, dar continuă să fie foarte util. Încercat pe poziții mai avansate, pare că nu este locul lui acolo. Pornit cu mari șanse de titularizare, Pedro Justiniano nu s-a ridicat la nivelul celorlalți și pare a fi destinat băncii de rezerve, mai ales de la revenirea lui Huja, mai ambițios și mai decis ca până în momentul accidentării sale și care s-a „lipit” și la gol. Un cuvânt aparte pentru Dumitriu, mijlocaș la origine, dar care s-a luptat și s-a descurcat bine în postura de apărător stânga, pe timpul lipsei lui Țicu. Altfel, ca apărător dreapta, trebuie să aștepte zilele slabe ale lui Doua. Media echipei de un gol primit pe meci este foarte bună. Ar fi fost și mai bună fără gafa întregii apărări în meciul din prima etapă și fără aceea comisă de Zima în meciul de la Craiova, contra echipei lui Mititelu. Dar, portarilor… În plus, ce să-i zici lui Zima, cel care a salvat mult mai multe mingi grele, mai ales că gafa lui nu a fost decisivă pentru deciderea învingătoarei meciului.
Mijlocul
Este compartimentul cel mai sucit și cel mai lovit. Nu, nu din cauza vreunor experimente, ci din cauza accidentărilor. Rând pe rând, Jefferson, Diomandé și, cel mai recent, Hanca, au lipsit din echipă din această cauză. De aceea componența liniei de mijloc a avut doar două puncte fixe: Jair și Grozav. Însă, ei au fost nevoiți să susțină foarte mult defensiva, ceea ce le-a diminuat posibilitățile de a participa la acțiunile ofensive. Cu toate acestea, Jair și Grozav își împart poziția de prim-golgeter petrolist. L-am mai putea trece ca punct fix și pe Musi, principalul candidat să dețină poziția de „under”, dar el a fost utilizat ca unic vârf de atac în câteva rânduri. Firește, nu un vârf penetrant, dar unul care să fie combinativ cu zvâcniri și cu finalizări de care, am văzut cu toții, Musi nu se ferește, dovadă fiind cele trei goluri marcate. Are un tupeu, în sensul bun al cuvântului, care îl ajută în acțiunile sale. Însă, Musi este în împrumut de la FCSM și este greu de crezut că Becali va renunța la el. Jefferson și Diomandé sunt oameni cu experiență și o pun în practică. Diomandé și-a dovedit utilitatea la mijlocul terenului, el stabilizând jocul în destule situații în ciuda faptului că este mai lent. De la Jefferson se aștepta ceva mai mult, în ciuda accidentărilor despre care am pomenit. Tot la acest capitol trebuie să amintim de Rădulescu, și el „under”, de regulă înlocuitorul lui Musi. Are o vivacitate și o îndrăzneală caracteristice vârstei, calități care se cer cultivate. Hanca, venit în timpul sezonului, ne face să regretăm accidentarea suferită. Prezența sa pe teren este o necesitate, el putând ocupa orice post în linia de mijloc. Îl ajută și experiența căpătată, în special într-un campionat, cel ăpolonez, mult, mult mai bine cotat ca al nostru. Chiar dacă îl pomenim la urmă, Seto nu este nici pe departe ultimul. Util, cu o experiență pe i-o dă deopotrivă vârsta pe care nu și-o arată cât și îndelunga sa carieră, japonezul care a trăit la Ploiești aproape tot atât cât a trăit acasă la el merită tot respectul pentru modul în care își face datoria pe teren.
Atacul
Dacă ne gândim la ansamblul fazei de atac, la construcția acesteia, s-au putut observa unele trasee devenite clasice. Pe unele le-au observat și adversarii și le-au blocat. Altele nu au mai fi putut puse în practică pentru că lotul a suferit fluctuațiile amintite. Mai rău este că observăm noi, ploieștenii din tribună, că orice atacant ar introduce Florin Pîrvu pe teren, rezultatul este același. Adică nul! În afară de Irobiso, singurul gol marcat de un atacant petrolist este cel marcat de Petrović în meciul cu Dinamo, petrolistul speculând o mare gafă adversă! Până și apărătorii au marcat trei goluri! Până și Rapidul și-a marcat mai multe autogoluri decât atacanții de azi ai Petrolului! Ar mai fi marcat Budescu dacă nu rata penalti contra „U” Cluj. Dar, nemulțumit, Budescu a plecat la Farul, unde nu mai face mutre că îl schimbă Hagi, așa cum făcea la Petrolul. Dar a marcat în porta Petrolului, din penalti. Revenind la Petrović, accidentat în final de sezon, ni s-a spus că are destule calități. Oare de ce nu sunt puse deplin în practică, pe teren? Cât despre Roman, cel adus de la Botoșani după ce a marcat gol împotriva Petrolului în meciul egal din etapa a doua, convingerea generală este că, și în condițiile în care vrea, nu poate. Elocvent în acest sens este meciul de la Târgoviște, din Cupa României, contra Chindiei din liga secundă. Poate doar iminenta plecare a lui Irobiso să fie motivul transferului celui care nici nu mai prindea echipa la Botoșani. Dacă transferului lui Roman i-am mai găsit o explicație cât de cât acceptabilă, celui al lui Omrani nu-i putem găsi vreuna. În cădere de formă – sportivă și fizică – încă de sub comanda lui Dan Petrescu, Omrani pare lovit de suficiență și mulțumit că apare pe teren, conștient fiind de slaba concurență din compartimentul ofensiv. Și, probabil, mulțumit de salariu, chiar dacă îl ia sau nu îl ia. Până ca Răducan să devină un candidat serios la titularizare, mai este timp de trecut. Deși, să nu uităm, Răducan a fost titularizat cu FCSB și, atâta timp cât a jucat, a făcut-o cu ambiție aparte.
Rezerve
La portari, Eșanu este cap de listă. Nu cunoaștem posibilitățile sale actuale, cele două apariții în Cupa României nu sunt concludente. În imaginea noastră păstrăm evoluțiile promițătoare din vremea în care activa la Dinamo. Ca apărător, tânărul Denis Radu este o promisiune, dată de evoluția sa în amintitul meci de la Târgoviște, meci în care l-am remarcat și pe tânărul internațional de tineret al Georgiei, Abuașvili. Însă, pe poziția sa joacă Gicu Grozav, care, deocamdată, este greu de dat deoparte. Cât despre Mitrov și Vraciu, este greu de făcut vreo afirmație deoarece ei au evoluat foarte puțin în meciuri oficiale. Mihai Constantinescu a intrat în calcule doar la debutul sezonului, în timp ce Marius Bratu este accidentat, cu speranțe de revenire în 2024. Stefan Purtić a părăsit Petrolul pentru Zelezničar Pančevo, în timpul sezonului.
Concluzii
Mă raliez părerilor din tribună care spun, la fel ca în anul trecut, sub conducerea lui Nae Constantin, că Petrolul a făcut mai multe puncte decât arată lotul. Ori asta se datorează, oricând și orișiunde, în egală măsură, atât jucătorilor cât și antrenorului.
Etapa Rezultat și marcatori Loc
1 Petrolul – Universitatea Cluj-Napoca 1-1(1-1); Musi (1-1), penalti ratat de Budescu la 1-1. 6-11
2 FC Botoșani – Petrolul 1-1 (1-1); Grozav (0-1); penalti ratat de Grozav la 1-1; eliminat: Garutti (min. 75). 9-10
3 Petrolul – FC Voluntari 0-2 (0-0). 12-13
4 Petrolul – Farul Constanța 3-2 (0-0); Jair (1-0), Grozav (2-0), Irobiso (3-2). 9
5 Rapid – Petrolul 0-2 (0-0); autogoluri Oaidă și Borja Valle. 5
6 Petrolul FC U 1948 Craiova 4-3 (2-1); Irobiso (1-0, 3-1), Jair (2-0), Musi (4-1) 4
7 Dinamo – Petrolul 1-1 (1-1); Petrović (1-1). 4
8 Petrolul – Oțelul Galați 2-2 (1-0); Jair (1-0, 2-0). 5
9 CFR Cluj-Napoca – Petrolul 1-0 (1-0). 6
10 Petrolul – FC Hermannstadt 0-0; eliminat: Țicu (min. 7). 6
11 Politehnica Iași – Petrolul 0-0. 7
12 Petrolul – UTA Arad 0-0. 7
13 CS Universitatea Craiova – Petrolul 1-3 (0-1); Musi (0-1), Grozav (0-2), Huja (1-3). 7
14 Petrolul – FCSB 2-2 (0-1); Jair (1-2), Grozav (2-2). 6
15 Sepsi Sfântu Gheorghe – Petrolul 0-0. 6
16 Universitatea Cluj-Napoca – Petrolul 0-0. 6
17 Petrolul – FC Botoșani 2-1 (0-0); Țicu (1-0), Grozav (2-0). 6
18 FC Voluntari – Petrolul 0-0; eliminat: Diomandé (min. 77). 5
19 Farul Constanța – Petrolul 3-1 (1-0); Papp (3-1). 8
20 Petrolul – Rapid 0-0. 9
21 FC U 1948 Craiova – Petrolul 2-0 (0-0). 10
În sezonul regular, Petrolul mai are de jucat returul partidelor cu: Dinamo (a), Oțelul (d), CFR (a), Hermannstadt (d), Politehnica Iași (a), UTA (d), CS Universitatea Craiova (a),FCSB (d) și Sepsi (a).