A fost promulgată Legea privind Ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, aceasta intrând în vigoare la data de 5 ianuarie a.c.
În acest context, potrivit unui comunicat al Guvernului României, «prezentul împrumut în valoare de 100 milioane EUR, contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), pentru finanțarea Proiectului «Consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare», reprezintă o continuare a proiectului „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”, precum și o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare „Cartierul pentru justiție”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiției.
Prin proiect se vor finanța, în esență, următoarele: proiectarea completă a „Cartierului pentru Justiție”, inclusiv obținerea autorizațiilor de construire; construirea sau reabilitarea a 7 sedii de instanțe (Judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași și Tribunalul Sibiu);. refacerea infrastructurii de rețele LAN necesare digitalizării pentru aproximativ 130 de instanțe, rețele învechite de 20 de ani;. elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar;. digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului București (80 km de arhivă); dezvoltarea și implementarea unui cadru normativ nou și extins pentru furnizarea de asistență ­judiciară.