Nicoleta Dumitrescu

Cu ochii pe calendarul cu lunile anului 2024, cele două partide aflate acum la putere au noi motive de negocieri pe funcții, de data aceasta pe funcțiile din mandatul următor. Așa că liderii coaliției și-au început săptămâna aceasta cu discuții pe o temă mai mult decât sensibilă, dar obligatoriu de tranșat, și anume comasarea alegerilor locale cu primul tur de la prezidențiale.
Fiind vorba despre o primă întâlnire pe această temă, cumva de încălzire, discuțiile au rămas în aer, adică fără să se ia și vreo decizie, ca urmare vor urma și altele. Numai că, fiind vorba despre negocieri pe o așa temă, timpul nu le este prea prieten, în acest caz, liberalilor și social-democraților, pentru că vor trebui să ia musai o decizie, de comun acord, dacă vor cu adevărat acest lucru, până în luna martie, întrucât hotărârea privind posibilitatea comasării celor două scrutine se poate lua cu cel puțin șase luni înainte de organizarea alegerilor. Dinspre liberali, propunerea ca ambele tipuri de alegeri să aibă loc în aceeași zi, în ultima duminică din luna septembrie a.c., ar fi oportună, dat fiind că atât candidații la locale, cât și la prezidențiale, ar avea de câștigat de pe urma mobilizărilor pe care ar urma să o facă primarii în funcție, mai ales că mulți dintre ei mai vor încă un mandat. De cealaltă parte, însă, așa cum s-a auzit, pe surse, social-democrații le-ar pune ceva condiții liberalilor, în sensul că aceștia ar dori ca pe buletinul de vot de la alegerile prezidențiale să fie înscris numele unui singur candidat, lângă care să fie trecute siglele ambelor partide.
Un candidat comun pentru Cotroceni, susținut în comun de PSD și PNL? Dacă s-ar fi pus în discuție această idee acum patru ani, cu siguranță, inițiatorul nu doar că ar fi fost scos, cu ceva vorbe de duh, din încăpere, ci înlăturat, cu totul, și din partid! Numai că, iată, vremurile de astăzi au făcut dovada- pentru a câta oară?!- a adevărului din spatele celebrei fraze ”Niciodată să nu spui niciodată!”.
Astfel că, după ani și ani, într-un final, forțate de realitatea vremurilor, dar mai ales pentru ”binele poporului”, cele două partide au convenit să lase deoparte veșnica ură, liderii acestora dându-și mâna pentru a guverna împreună, ce-i drept într-un mariaj destul de forțat.
Prin urmare, este de văzut cine și în ce fel va ceda la negocierile pe tema comasării alegerilor locale cu primul tur de la prezidențiale. Oricum, încă de la finalul anului trecut, cei de la PSD nu excludeau, chiar cu totul, această variantă, însă, după cum se vede, la masa negocierilor vin și cu propriile condiții, pentru că, evident, fiecare partid vrea ca, dintr-un întreg pus pe masa negocierilor, să fie sigur cu partea sa, mai ales când este vorba și de putere.
Și cu ce fel de condiții vor veni aceștia la următoarele discuții pe această temă iar rămâne de văzut, un fel de apropo, pe această temă avansând, deja, șeful de campanie al social-democraților pentru alegerile europarlamentare, Mihai Tudose, care, referindu-se la Nicolae Ciucă, a ținut să spună că…”Nu-i din filmul ăsta!”, în sensul că nu-l vede pe actualul lider al PNL și pe post de candidat la prezidențiale. Dar, până când vor înflori ghioceii și va cânta cucul, cu siguranță cele două partide vor pica de acord, astfel încât ambele să fie mulțumite, chiar dacă discuțiile și revendicările au pornit de la celebrul cuvânt… niciodată!