Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în debutul şedinţei de guvern, că un sprijin în valoare totală de 72 de milioane de euro va fi alocat crescătorilor de animale, potrivit Agerpres.
De asemenea, Executivul va analiza actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024. „După sprijinul de 100 de euro/hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro/animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibil, utilităţi şi forţa de muncă. În total, alocăm 72 de milioane de euro crescătorilor de animale şi îi asigur pe fermierii români că vom continua să îi susţinem, iar Ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens”, a spus Marcel Ciolacu. El a mai precizat că fermierii ar putea primi, în total, o subvenţie de 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole. „Vom analiza azi şi actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024. În acest an vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei/litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total, ca subvenţie, 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a spus Ciolacu.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a avut, joi, o rundă de consultări cu reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas, în urma discuţiilor fiind convenită ajustarea, în urma unei evaluări, a schemelor de personal şi deblocarea de posturi, cu prioritate în spitalele universitare şi judeţene cele mai aglomerate, precum şi creşterea, în prima jumătate a anului, cu 15% a fondului de salarii pentru sectorul sanitar.
Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis joi, preluat de Agerpres, discuţiile au vizat cele două paliere ale revendicărilor comunicate anterior de reprezentanţii Sanitas, şi anume necesarul de posturi în unităţile sanitare şi salarizarea personalului din sistemul de sănătate. „În urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal şi deblocării de posturi în urma unei evaluări a necesarului de personal, cu prioritate în spitalele universitare şi în centrele spitaliceşti judeţene cele mai aglomerate”, precizează sursa citată.
„În ceea ce priveşte revendicările salariale, s-a căzut de acord asupra unei creşteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, majorare care ar urma să fie implementată în prima jumătate a acestui an”, mai arată comunicatul transmis de Executiv.