V. Stoica

Magistrații Judecătoriei Ploiești au respins, luni după-amiază, propunerea venită din partea procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu pentru Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor, complexul turistic mistuit de flăcări în a doua zi de Crăciun, anul trecut.
Până ieri după-amiază, Parchetul încă nu înregistrase o contestație la decizia judecătorilor, dar au tot dreptul să o facă în termen de 48 de ore de la comunicarea hotărârii menționate.
Magistrații Judecătoriei Ploiești au decis înlocuirea măsurii preventive – arestul la domiciliu – dispusă față de Cornel Dinicu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile de la data rămânerii definitive încheierii de astăzi. Pe timpul cât se află sub măsura preventivă a controlului judiciar, Cornel Dinicu trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la unitatea de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte conform programului de supraveghere întocmit de IPJ Prahova – SIC Biroul de Supravegheri Judiciare sau ori de câte ori este chemat. În plus, trebuie să respecte următoarele obligaţii: să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; să comunice periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență; să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau a arestului preventiv.

Pronunțarea în cazul ­foștilor inspectori ISU ­Prahova a fost amânată din nou
Magistrații Tribunalului Militar București au amânat din nou, ieri, luarea unei decizii privind redeschiderea dosarului foștilor șefi din ISU Prahova, în care au fost cercetați fostul adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență – colonelul (r) Tiberiu Elisei Dumitru, precum și maior Cristina Chelba, de la serviciul de prevenire, dar și Elena Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor. Astfel, o decizie ar putea fi luată în acest caz pe 3 aprilie, când a fost programată o nouă ședință de judecată. Procurorii DNA au solicitat redeschiderea dosarului penal în care au fost cercetați inspectori ai ISU Prahova pentru modul în care au făcut controale la Ferma Dacilor.
În incendiul produs la Ferma Dacilor în a doua zi de Crăciun, la finalul anului 2023, au murit opt persoane, dintre care trei copii, printre aceștia aflându-se și unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul complexului turistic de la Gura Vadului.